0 Läs mer >>

Hej hopp!

Puffandet går bättre och bättre, trodde faktiskt inte att han skulle vänja sig så fort men nu kan man ge honom medicin helt själv utan problem. Skönt eftersom jag åker på semester i en vecka och andra måste "puffa" åt mig!!

Jag har dessutom hunnit med att skritta två dagar. Han var lite stel första dagen men känns ändå förvånansvärt fin. Så himla kul att äntligen börja komma igång igen =)

Nu blir det inget skrivande är på en vecka, inatt drar jag mot nya breddgrader. Skönt med lite vila efter dom senaste fullsmockade veckorna. Det har ju även varit lite pussel att få till vem som ska ge Nenne all medicin när jag är borta, det kunde ju inte krocka bättre...Så himla typiskt! Men jag säger TUSEN TACK till Ina, Åsa, Maria och Meja som ska ta hand om honom!!! Tur att man har så snälla vänner, det kommer säkert gå galant =)

Nu måste jag åka upp till stallet och släppa in de små djuren.
Ha det så bra här hemma!

Kram



Bättre och Bättre

0 Läs mer >>

Godkväll!

I kväll blev det alltså en till tripp till Uppsala för att hämta ut Nennes hemgångsråd, recept och "inhalator". Passade också på att åka till sjukhuets apotek, det enda som var öppet, för att hämta ut medicinen. Det är två typer av medicin och väldigt mycket att hålla reda på med doseringen. Som om inte det vore nog så är ju Nenne såklart hysteriskt rädd för inhalatorn... det är inte nog med att den ser läskig ut - den låter konstigt också!!


 bild snodd från ... http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1100500

Såhär ser den alltså ut och man kopplar lixom en människo inhalator till den och "puffar" in i hästinhalatorn, sen håller man den mot ena näsborren och hästen ska andas in medicinen. Ni som känner min häst kan ju förstå att detta var lite lätt problematiskt... Men med Inas hjälp, mycket godis och lite tålamod så gick det bra. Några ggr var han påväg över oss och ut ur stallet, men efter att vi backat upp honom i hörnet i boxen så höll han sig där, det får nog bli tekniken ett tag framöver tills han vänjer sig. Till att börja med ska han ha totalt 20 "puff" 2ggr om dagen, alltså 40 puff på en dag, så vänja sig lär han nog göra...

Efter att ha läst hemgångsrådet så känner jag mig faktiskt lite bättre till mod. Veterinären hade förklarat väldigt bra hur det ligger till och vad jag förstår så har Nenne en lite mer ovanlig typ av inflammation. Orkar inte direkt gå in i detalj (kan inte heller för jag har inte riktigt fått grepp om allt...) men tydligen så är det så att ifall människor får denna typ av inflammation så betyder det oftast att man är allergisk mot något och förmodligen är det så i Nennes fall också. Som vi listat ut tidigare så är det förmodligen möglet som gjorde det och nu ska jag "bara" försöka hålla allt så mögel och dammfritt som möjligt.

Nu får jag börja rida lite lättare igen också!! Lycka!!

Nu måste jag gå o lägga mig så att jag orkar åka upp till stallet tidigt imorgon och "puffa" innan jobbet... =)
Önska mig lycka till!!

Kram

Inhalator

0 Läs mer >>

Halloj!

Äntligen har de efterlängtade provsvaren kommit!

Efter att ha gjort ett lungsköljprov så visade det sig att Nenne har en inflammation i luftvägarna. Att dem får detta kan bero på dålig stallmiljö och/eller dåligt hö.
Troligtvis kommer Nennes inflammation av det där jäkla skithöet som vi fick in i mitten av augusti. Jag tycker att vi kom på att det var dåligt i ganska god tid, men han kanske var känslig mot just mögel..verkar inte bättre iallafall...
Stallmiljön i Kundby tycker jag att man absolut inte kan klaga på, bättre än på många andra ställen jag vet, så det känns inte troligt att det är det som spökar. 
Hästar som fått detta kommer alltså alltid vara extra känslig mot damm, mögel mm i fortsättningen.
Känns totalt onödig i vilket fall som helst!!

Nu blir det kortison kur i 3 veckor tror jag veterinären sa. Han ska även avmaskas även fast maskprovet inte visade något, tydligen kan mask också ställa till det såhär..
Så imorgon ska jag åka in till Ultuna igen och hämta (läs köpa en svindyr) mask som man använder för att ge kortisonet och recept + prata med veterinären. Hon lät iallafall ganska hoppfull och på henne verkar det som att han kommer att kunna ridas helt normalt i framtiden - ju bättre kondis desto bättre. Dock så kanske han behöver en kortison kur då och då om hostan kommer tillbaka - men jag hoppas verkligen inte det!!

Så det blir till att göra lite ändringar, tex ska jag börja med att gå över och ge halva givan grovfoder med hösilage istället för hö. Eventuellt blir det att gå över bara på hösilage senare, känns som att det kanske är bäst att vaccinera mot botulism först.
Någon som har en "hosthäst" får gärna ge tips på hur man ska göra! Är något krafft foder bättre/sämre att ge tex? Vilket strö är bäst? Blir nog några frågor till veterinären imorgon..

Vet inte om jag är så glad över provsvaret, men det är iallafall skönt att veta vad det är. Nu kan vi äntligen börja behandla mot något!! Så är det bara att hålla tummarna för att det håller sig i schack i framtiden..!!

Det är förövrigt väldigt bra med en träningsdagbok/blogg. Den har hjälpt mig väldigt mycket nu när jag kan gå tillbaka och kolla hur allt började. Pluggade faktiskt på lite innan klinikbesöket i måndags så jag kunde berätta allt i rätt ordning för veterinärerna... =)


Min fina lilla pålle, hoppas han blir bra nu!!

Kram

Provsvaren

0 Läs mer >>

Igår kom han hem, doc...

0 Läs mer >>

Goderkväll!

Idag var det då den stora Ultuna dagen!
Nenne vart, som jag trodde, överlycklig över att få komma iväg! Han stog i transporten som ett ljus hela vägen in till Uppsala och när vi var tvungna att stanna vid ett rödlyse (i typ 10 sek) så började hela transporten hoppa...Här fanns tydligen ingen tid att förlora, antingen åker man eller så får man komma ur transporten!!
Han är rolig Nenne han kan vara hyperpigg och jobbig men när det väl gäller så sköter han sig perfekt. När veterinärerna undersökte honom så var han så himla snäll helt plötslig. Han var precis likadan vid återbesöket förra gången - men tur är väl det.

Det som hände idag var att dem tog lite blodprover och så tittade vi ner med kamera i näshålan, svalg mm. Dom tyckte att det såg ganska bra ut och för säkerhets skull tog dom lite prover däifrån också. Om dom proverna inte visar något så ska dem tydligen ta lungprover imorgon för att kolla om det kan vara en allergisk reaktion han haft. I väntan på dem svaren får han åka hem - skönt tycker matte!!
Så det hela betyder alltså övernattning på isoleringen för Nenneman. Stackarn, det är inte direkt mysig stämning i dem boxarna och de enda han får besök av är plastklädda monster...tur att det bara är en natt, hihi!
Det är förövrigt tur att man ofta är två stycken när man åker till klinken, man kommer ju inte ihåg hälften av vad veterinärerna har sagt när man åker därifrån. Så i bilen påväg hem får man försöka ha någon slags sammanslag om vad som egentligen har hänt.. =p
Tack Ina för att du hänger med!!

En annan passar på att jobba in lite tid när jag ändå inte har någon häst att åka upp till ikväll, det är inte ofta jag är sist kvar på jobbet... =)
Men magen börjar kurra så smått så det är nog dags att gå hem om en stund, man ska lyda magen! Dessutom håller jag på att bli galen på datormusen idag, den hackar sig fram hela tiden...morr!!

Kram =)

Övernattning

1 Läs mer >>

Halloj i det fina vädret!!

När det är såhär fint väder som det har varit i helgen saknar man vekligen att rida!! Mörka kalla och blåsiga kvällar kan jag klara mig utan då och då men just nu suger det verkligen i ridtarmen, särskilt när man vet att detta kan vara den sista fina höstdagen innan vintern kommer...man vet ju aldrig vad Svedala har för planer..!

Det roligaste jag och Nenne roar oss med om dagarna är att vara ute och strosa lite på ridbanan och låta honom rulla sig lite och beta gräs. Sen borstas och putsas det en hel del också..han skulle verkligen behöva klippas igen den lilla hårbollen, men jag antar att det får vänta tills han kommer igång igen.
Imorgon kommer det iallafall att hända grejer, jag hoppas verkligen att det är en "quick fix" både för Nennes och min del men jag antar att det aldrig är så lätt.. Det ska iaf bli väldigt skönt att göra en ordentlig koll på honom och förhoppningsvis hitta felet. Plånboken känner dock inte desamma...=/ Men vad gör man inte för sin älskade häst?!?
Samtidigt som man känner att man skulle ha så himla mycket pengar och tid över varje månad om man inte hade häst så undrar jag vad man skulle göra istället?? Jag är ju inte direkt typen som gillar att vara hemma och fixa och dona, så jag antar att jag skulle hitta andra nöjen att spendera pengar på - shopping och resor tex, sånt man inte har råd med nu.. =p Kan bara tänkta mig hur rastlös jag skulle vara efter ett tag med tanke på hur rastlös jag är nu..!


Ina hänger med till Ultuna, och där har vi ju varit förut...
(detta är nog förövrigt den minst smickrande bilden jag har på dem båda..)
 
Igår var jag och Ina iaf en sväng till Uppsala - vi hade ingen lust att vara hemma så vid 5 tiden så åkte vi iväg med noll förhoppningar att något skulle vara öppet förutom typ Coop... Men döm av våran förvåning när vi faktiskt skulle till Coop i Gränby centrum och handla godis och hela Centrumet var öppet till 20! Lyckan var gjord, men eftersom vi klev in kvart över 7 och vi helt plötsligt fick jättebråttom så sprang vi runt som yra höns och hann inte köpa något...hehe! Men nu vet vi att det finns - och att det är öppet!!

Nej nu skriker tvättmaskinen att den är klar och jag måste jag hänga tvätt, måste tvätta upp lite grejer till nästa helg. Då ska jag åka till Rhodos!! Pappsen har bjudit mig på resa och det tackar man ju inte nej till... Men det lär bli mycket på jobbet i veckan så det gäller att ha lite framförhållning och börja i tid!

Om jag har tid så skriver jag några rader imorgon om hur det gick annars får ni hålla tillgodo till tisdag!

Ha det bra!!

 

Uttråkad

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Nu har det hänt lite grejer - fast ändå inte..
Distriktaren tyckte inte att hon kunde göra så mycket mer, vilket jag förstår. Så nu har hon skrivit en remiss till kliniken, så på Måndag morgon drar jag o Nenne till Ultuna. Om någon känner att ni har lite tid över så är lite sällskap aldrig fel.. =)
Nenne kommer bli fantastiskt glad när han ska få ut och åka transport!

Igår var det Joelle ridning igen! Denna gång var det jag som begav mig till Rådmansö.
Det blev lite hoppning på schemat, varken jag eller Joelle har ju hoppat på ett tag nu så Joelle kändes pigg(are) och en annan kände sig lite ringrostigt till en början.
Utmaningen med Joelle när hon blir pigg är att man måste försöka få henne att galoppera normalt med ett sug på bettet istället för att klämma in ett hoppsasteg mellan varje galoppsprång och springa järnet... Det hela resulterar i att man gärna hamnar i lite undertempo, särskilt på de småhinder som vi hoppade igår. Men hellre lite undertempo till en början och en bättre galopp, senare får man försöka öka farten succesivt utan att hon blir allt för vild.
Vi hoppade som sagt bara småhinder och det är ju faktiskt också en utmaning för "lilla" Joelle, hon tänker inte då utan mest bara springer.. Men jag tycker att det blev bra till slut och hon skötte sig jättebra!

Nu måste jag jobba..

Ha en bra dag allesammans!

Kram

Lägeskoll

0 Läs mer >>

Ni vet ju hur jag har tjatat på hur ridsugen jag är...idag har jag fått rida!! Det var fina Joelle som fick ta en tur till Kundby gård. 
Eftersom både Cilla och Nenne har ridförbud så passade det ju bra att jag och Joelle fick rastas lite. Hon är alltid lika roligt att rida den hästen och hon har verkligen utvecklats jättemycket sen jag red henne senast, det var ju ett tag sen nu. Jag hade förväntat mig en tokladdad häst som for runt på ridbanan som en skållad råtta men hon var så lugn och fin, jag var tillochmed tvungen att smacka lite emellanåt..Amazing!!
På Onsdag är det dax igen =)

Nenne är TOKPIGG och jag tycker riktigt synd om honom som måste stå i lilla "fängelset", han är så himla uttråkad.
Idag tog jag ut honom på en liten promenad på ridbanan och det första han gjorde var att rulla sig som en galning så jag tappade honom och sen försöka busa iväg. Dock kom en liten hostattack ivägen för det och matte fick tag på den pigga ponnyn illa kvickt igen..!
Jag har en ny liten teori om hans konstiga sjukdom, ska ringa veterinären imorgon och kolla om det låter vettigt, isåfall blir det en sväng till kliniken tyvärr... men nått måste göras känns det som, det har gått nästan 3 veckor nu sen första febern!!


Joelle 1,10 i sommras =)

Kram

Räddaren i nöden

0 Läs mer >>

På upptäcksfärd!

0 Läs mer >>

Halloj!

Nu känner jag mig lite manad att skriva här igen - även fast det kanske inte hänt så vidare mycket..
.
Tempen har samarbetat tills igår kväll då han hade 39,2 igen , suck!! När jag var upp i morse så låg han på 36,6 vilket är hans normaltemp (mellan 36,5-37) och så lågt har han inte legat på de senaste 2 veckorna då tempen visat ungefär 37,3 mellan febertopparna. Skumma konstiga sjukdom!!

Det positiva i det hela är iaf att det fortfarande inte är någon annan häst som visat några symtom, nu har dessutom småtjejerna kommit tillbaka och en av dem står brevid Nenne och de små brukar ju vara extra mottagliga sägs det. Men alla är som sagt friska och krya! 
Han går dock fortfarande i egen hage för att vara säker på att han inte smittar de andra stallet, för säkerhets skull. Nenne tycker att det är totalt onödigt att stå i det lilla fängelset dagarna i ända och jag måste säga att jag lider lite med honom... men det är tyvärr inte så mycket att göra åt, stackarn!

Vid det här laget är jag så sjukt sugen på att komma igång och träna igen (eller bara få rida lite..)!!!
 Tävlingssäsongen kan jag väl inte göra så mycket åt, om jag har tur kanske vi kommer ut på någon lättare tävling innan året är slut, men det tänker jag bara göra om han känns väldigt fin. Annars satsar vi på att träna gärnet till nästa år och börja tidigt istället!

Snart är det dags att åka upp till stallet igen och ta in hästarna, sen blir det en liten promenad med svärföräldrarnas schäffer innan gästerna kommer. Har en känsla att det kan bli en trevlig kväll!!


Han har spenderat ganska mycket tid i "fängelset" detta år stackarn..!

Ha det bra allesammans!
Kram

Konstiga sjukdom

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Idag fick jag svar på Nennes prover och dem visade ingenting. Vet inte om det var bra eller dåligt, bra för att det inte är någon infektion eller något annat fel på honom men dåligt eftersom vi inte vet vad det är som gör att han får feber.. 
Så nu är teorin att bölden är en spark, som jag trodde från början, och veterinären tyckte inte att det var nödvändigt med fler prover eftersom han ändå är så pigg och det kostar ju lite att ta massa prover.
Så då var det bara att vänta (igen!!) och se om febertopparna försvinner. Vila är det bästa botemedlet antar jag!
 Idag har iallafall termometern samarbetat och legat på ungefär den temperatur jag vill ha den på - hoppas det håller i sig!! 
Om han fortfarande är feberfri till helgen tänkte jag börja skritta lite lätt.

Det är förövrigt väldigt långtråkigt att inte kunna rida. Man är lixom inte trött när man kommer hem på kvällen men det är ändå så pass sent att man inte orkar börja med något annat än lite disk o tvätt, inte det roligaste kanske... dagens I-lands problem!! Tur att det är mycket på jobbet så att man får lite hjärngympa iaf =)
Idag har jag roat mig med att putsa grejerna och sopat sadelkammaren!


Kallt var det ikväll också, snart kommer väl snön..snälla låt oss få en mildare vinter än de två senaste!!

Kram!

Inget på provresultat...

0 Läs mer >>

Passar på att putsa l...

0 Läs mer >>

Jaha nu var tydligen veckan slut igen, och inte heller har det hänt så mycket roligt att berätta om..

I helgen har jag varit barnvakt till min brorsdotter Thea och idag var vi såklart och hälsade på Nenne - ett obligatoriskt besök när hon är här! Lilla Thea är bara 3 år och väldigt en väldigt energisk och orädd liten människa, det är himla tur att Nenne är snäll och står still när hon far runt honom som ett litet popcorn. Faster har fullt upp!

Idag hade Nenne feber igen, jag fattar ingenting och hoppas på att proverna visar något så vi vet varför han har så konstiga febertoppar. Han är alltså inte snorig alls och har endast hostat mellan tisdag kväll och Onsdag lunch (förutom de små "fjanhostarna" han gjort när jag ridit innan han fick feber) - veterinären var ju där i onsdags em och tog nya prover och ville höra på hostan och försökte "trigga den lite" men då hostade han ingenting och har inte hostat sen dess?!?

Som ett litet förtydligande till oroliga själar så vill jag säga att veterinären har alltså gett dem andra i stallet tillåtelse att åka iväg och träna och tävla.
Det har gått så lång tid nu att någon annan häst borde ha blivit sjuk om det smittar + att han går i egen hage och vi försöker att inte ta i andra saker utan att sprita händerna när vi hållt på med honom. De hästarna som tävlar mest står dessutom i andra stallet och de får inte någon kontakt "stallen emellan" i hagen heller.

Nu ska jag ta en dusch och slappa i soffan de sista timmarna av kvällen!
Ha det bra allesammans!


Gammal bild på Thea o Nenne 

Slutet av veckan

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Det händer fortfarande inte så mycket på Nennefronten.
Han hade en till febertopp (39,7..) i Onsdags morse som ganska snabbt gick ner till det 37,5 senare på dagen.
Blodproven visade ingen infektion, men han hade lite förhöjda halter av ngt jag inte kommer ihåg vad det heter...hur som helst var det så lite så hon tyckte att det inte hade någon större betydelse. Så i Onsdags var hon upp igen och tog prover ur den mystiska bölden.
Nu är det alltså väntas tider som gäller då hon måste skicka in proverna på böldkletet och inte kan kolla själv, tar några dagar extra då.

Han mår annars prima, han äter lite sämre emellanåt när febern går upp men annars är han pigg som en lärka och aningens uttråkad efter att ha vilat över en vecka! Boxen är disaster varje dag jag ska mocka, det går åt en hel del strö när han leker tornado varje natt..Ingen bra kombo med en vilande Nenne i hyffsat bra kondis!

Så nu hoppas vi på att det inte blir någe mer feber och att han blir frisk snart!

Ha en bra dag allesammans =)

I väntans tider...

1 Läs mer >>

Trött men glad ändå e...

0 Läs mer >>

Hej hopp!!

Nu har det varit stiltje här några dagar igen, men det har inte funnits så mycket att skriva om...

Nenne fick en konstig knöl på halsen i Torsdags, trodde först att det var en spark eller något men sen började febern gå upp igen och i lördags hade han 39 grader. Nu har tempen legat lite lägre, nästan normalt sen i söndags men han får vila ett tag till... 
Idag kom veterinären för att kolla på knölen och hon kliade sig i skallen och undrade vad det kunde vara för konstig knöl.. Vi började med att ta ett blodprov för att kolla om han har någon slags infektion och om det har något samband mellan febern och knölen. Så nu väntar vi på svaren och fortsätter vilan. Tråkigt med sant!

Så ingen sadelprovning blev det heller, känns ju inte som någon idé att prova sadel när man inte kan provrida den.

Nu måste jag fortsätta jobba!
Ha det bra!

Inte mycket att skriv...