0 Läs mer >>

Jag vet inte riktigt vem som var gladast över att rida lite mer ordentligt idag - jag eller Nenne?

Idag var som sagt egentligen det första ridpasset som jag red på lite mer ordentligt, den senaste tiden utan sadel har vi mer övat på minitrav, lite minigalopp emellanåt och mycket skritt. Idag fick han trava på ordentligt och även galoppera på framåt några varv åt båda hållen. Sadeln verkar ligga lika bra idag som igår - skönt!
Vi började ridpasset med att försöka få alla delar på plats i skritt och få honom så liksidig som möjligt, han är fortfarande lite starkare i höger men känns trots det väldigt mjuk och fin så det är nog bara att vara konsekvent vid varje ridpass så löser det sig nog snart .I traven och framförallt galoppen låg fokusen på att han skulle få gå på framåt ordentligt utan att jag brydde mig om vart huvudet var någonstans - så länge han jobba på bakifrån och inte hängde i bettet. Övningen gick faktiskt över förväntan trots att vi har lite att jobba på...

Fokusen under igångsättningen kommer att vara det som egentligen var den svaga länken under hela tävlingssäsongen, och det är just att han ska kunna springa på i högre tempo med ett bra tryck och samtidigt lyssna på mig när jag vill göra förhållningar och byta tempo. Nästan alla fel och vägringar vi fått under denna säsong är på grund av att jag nöjt mig med han inte dragit järnet utan galopperat snällt.. dvs utan tryck. Jättetrevligt att kunna göra det ibland men det fungerar inte så bra på tävlingsbanan..! 
Jag måste tänka på att vara mjuk och följsam och inte bli stel i armarna och bromsa så fort han blir lite tjafsig utan reda ut det genom att rida honom fram till handen igen så han släpper. Det fungerar jättebra i teorin när jag ser det i huvudet men det är inte fullt lika enkelt i praktiken, hihi!

Det är förövrigt sjukt kul att Nennes känns lika taggad som jag över att få komma igång igen. Han gillar verkligen att arbeta, men helst på hans vis.. =p



Kram

Glad häst och glad ry...

0 Läs mer >>

Äntligen så har jag en sadel och det ska bli så himla kul att kunna rida lite mer ordentligt igen. Hoppas bara att Nennes hosta fortsätter att hålla sig i schack så att han kan börja gå ordentligt också!! En liten lätt detalj bara.. =)

Hon som provade ut sadlar hade med sig en hel drös, runt 15 stycken, som hon valt ut efter att jag fått svara på några frågor + mejlat över en bild på hur han ser ut i ryggen och kroppen.
Vartefter vi provade sadlarna så hamnade dem i tre högar - de som passa bra, de som låg ok och de som inte passade. Totalt fick vi tre sadlar som passade bra och efter att jag ridit i dem så var det bara en som passade mig ordentligt så den fick det bli...! Så nu är man ägare till en begagnad Amerigo DJ (eller nja inte riktigt för jag har ju inte betalt än..) som är helrenoverad hos tillverkaren och dessutom till ett rimligt pris för en sån sadel.
Jag känner mig helnöjd och säger som Corren (Cornelia) brukar säga - Happy face!

Nu blir det att luta sig tillbaka i soffan och slappa lite, är heltaggad på ridningen imorgon!

Kram


Finally!

1 Läs mer >>

Säg hej till Nennes n...

1 Läs mer >>
Godmorgon! Får bli ett kort inlägg innan jag måste återgå till arbetet igen.. :-) Igår blev det stallet i sällskap med Åsa, alltid lika trevligt! Både jag och Åsa körde på i lösgjordhetens tecken med många krussiduller som öppna, sluta, flytta hit och flytta dit! Nenne var lite stel till en början men kom loss riktigt fint, duktig hst!! Från och med idag blir det dessutom slut med barbacka ridandet, förhoppningsvis... Sadelinpassaren kommer till lunch, äntligen! Återkommer med resultat! Ha en bra dag :-)

Kort

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Nu har helgen snart passerat revy igen.
Helgen startade ganska lungt och skönt i fredags med att Ina tog hand om Nenneman. Jag hade ju egentligen planerat att åka in till stora staden Stockholm men det blev ändrade planer. Ina tog dock hand om Nenne så jag fick en lugn kväll, det tackar man för!

Igår passade jag på att rida ut en sväng medans det var ljust och fint väder. Nenne var på tårna och det lurade faror i varenda buske. Till hans försvar måste jag säga att jag själv blev lite smått nervös när jag hörde att jägarna var i farten i skogen och satt lite på halvspänn hela tiden och han tog självklart tillfället i akt att spela allanballan... Det var en iskall, arg och hungrig Angelica som hoppade av när ridturen äntligen var över, hihi!
Till råga på allt skulle jag ta in Colle strax efter det och han var ju då också självklart superpigg och busig dagen till ära och jag sträckte min redan iskalla ljumske (som jag har träningsvärk i) när han busade omkring - alla dagar kan inte vara bra dagar..!
Sen fick jag äntligen åka hem och äta, värma mig och bli snäll innan det var dags för Globen!

Det var faktiskt flera år sen som jag var i Globen senast och jag måste säga att det var riktigt trevligt!
Dock så letade jag efter ett par nya tävlingsridbyxor och "hemmaridbyxor" men hittade inget som föll mig i varken pris eller smak, lite tråkigt... Dock så sprang jag på ett superfint grått Schabrak med oranget kantband. Som en liten barndomsdröm som aldrig gått i uppfyllelse så passade jag på att brodera in mitt namn på det också, så jag fick inte med det hem utan det kommer att komma innan jul. Tack tomten kanske man får säga då!!

Idag är det sånt nedrans skitväder så jag har bestämt att det blir vilodag. Istället åkte jag upp och pysslade om honom lite och bytte de blöta och kalla täckena till torra och varma. Även fast det är hela 11 grader ute så blåser det ju så in i norden att stackars liten var alldeles kall när jag tog in honom, så nu åkte utetäcket med hel hals på så att han håller sig någorlunda torr och varm!

Själv ska jag göra mig iordning för att åka och äta middag hemma hos bror, det brukar alltid bjudas på utsökt mat där och jag börjar bli hungrig!!


Gammal bild på gullig häst =)

Kram

Det var den helgen

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Hektisk och lång dag igår som resulterade i att jag tvärsomna på soffan när jag kom hem och segt upp imorse, men det var det värt!

Träningen igår var faktiskt riktigt bra och temat för dagen var banhoppning på + höjd. Jag som inte tränat ordentligt på ett tag blev lite smått nervös på hur detta skulle gå...men Joelle skötte sig alldeles utmärkt och när hon är sådär fin är det i stort sett bara att åka med känns det som!
Vi fick börja med att träna på riktiga basic saker som bara måste sitta - gas och broms. Först trava in över en bom sakta av till skritt och sen trava över nästa för att sen avancera och göra det i galopp, allt på rakt spår. Efter att ha värmt upp lite på ett räcke på volt med galoppbom före och efter så satte vi igång att pussla ihop banan.
Det var ett riktig litet ridhus så man fick verkligen kämpa med att inte rida i undertempo samtidigt som man var tvungen att ha lydnaden så att man hann svänga i tid.. Jag och Joelle avslutade med att hoppa en banan med hinder mellan 1,10 och 1,30. Jag är supernöjd, bra träning för både häst och ryttare!
Till nästa hoppning måste vi dock byta bett, idag går hon på ett pelham och trots att hon inte blir stark så lägger hon sig lite i handen och kröker ner huvudet så man aldrig känner sig klar i handen, speciellt när hon börjar tycka att det är jobbigt. Det resulterar i ett lägre språng och bommar som rivs. Att ta ett uppresande tygeltag med pelham och delta gör ju inte saken mycket lättare, huvudet dras in ännu mer..Så nästa gång blir det ett bett med mindre häv =) 
 
Tyvärr blev det inte några bilder, kom på efteråt att jag kanske skulle tagit med kameran. Det är lätt att vara efterklok..!
Tusen tack Cilla för att jag får rida din fina häst emellanåt och tusen tack Åsa som alltid ställer upp och hjälper till!!

På återseende! =)

Hoppträning (!!!)

2 Läs mer >>

Godmorgon!

Uppe i tidig arla idag för att jobba någon timme innan det är dags att åka till sjukan o kolla magen. För er som missat det så har jag ju typ svergies sämsta mage tror jag, eller nästan iaf.. I vilket fall som helst kan jag slå vad om att dom inte kommer hitta något, känner det på mig..!

Efter sjukan blir det jobb några timmar till innan jag ska åka och träna med Joelle! Cilla är i globen med sin dotter som rider ponnygaloppen (så ni får heja lite extra mycket på dom!!) så hon kunde inte vara med.
Tur att snälla Åsa finns som hjälper mig att mocka till Nenne och sen följer med till träningen!! Jag har sagt det tusen gånger förr och säger det igen - vad skulle man göra utan Åsa???

Igår blev det en tur på banan, som vanligt. Blev lite trava över bommar och lite mer galopp faktiskt! Jag börjar få in snitsen på detdär med barbackaridning nu så det börjar gå riktigt bra emellanåt! Vänster galopp gick finfint, även höger som är lite svårare kändes ok men när han började kännas lite för glad så fick det bli trav igen.. =)

Återkommer med resultat av Joelle träning!

Ha en bra dag =)

Hungrig

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Idag känns som en såndär dag när man borde stannat hemma i sängen, jag är allmänt trött och huvudet känns 3 ggr tyngre än vanligt. Men det är bara att låtsas som ingenting så brukar det gå över.. =)

Igår blev det ett litet dressyrpass på banan. Nenne var ganska mjuk men hans gamla vanliga problem med att han hänger i högertygeln var ganska tydligt idag.
 En bra övning för att få honom att ta ett jämnare stöd är att rida slutor. Så det var i stort sett det jag gjorde hela ridpasset. Började på slutet av långsidan och gjorde en volt tillbaka och fortsatte sedan med tagen bakdel in i en sluta snett igenom och sen samma visa igen. När han kändes bättre avancerade vi till trav. 
Det svåra är ju att jag själv inte får ge honom något stöd i höger förrän han bjuder ärligt fram till vänster, det absolut sämsta man kan göra är att försöka "rida igenom" höger, oftast blir det bara värre då. För mig är det lättare att tänka att han ska ta i mer med vänster... En hel vetenskap det där!
Jag vågade mig tillochmed på en lite barbacka galopp, blev inte mer än några steg i varje varv och det slog mig att det är nog första gången jag galopperat på honom barbacka på de 6 åren jag haft honom.. Det var inte skönt så jag rekommenderar det verkligen inte...men snäll var han!

Nu blir det jobb för hela slanten! 
Ha en bra dag allesammans =) 

Sluta

0 Läs mer >>

Halloj!

Nu var det tydligen söndag igen...jag har fortfarande inte vant mig vid att tiden bara springer iväg!

Onsdagen gick finfint trots en aning optimistisk planering, vägarbete och köer i Solna. Jag hatar verkligen köer!! Men för en gångs skull var jag ute i god tid så jag slapp stressa hem till hovslagaren. Förövrigt så ser den trasiga hoven superfin ut nu och Mattias fick faktiskt fäste med alla sömmen denna gång och kunde även fila till hoven så att den ser så gott som normal ut nu, lycka!

Det har annars inte hänt så mycket de senaste dagarna. Nennes hosta är fortfarande på en jämn nivå. Vissa dagar hostar han ingenting alls och vissa dagar hostar han till någon gång vid början av ansträngning, annars märker jag inte av det alls. Oftast hostar han mer de kalla dagarna, antar att den kalla och torra luften retar lite mer i halsen. En annan tex hostar alltid när jag kommer ut i kall luft...jag kanske också skulle behöva lite flutide..?!? =)
Min lilla planering höll inte riktigt och det har blivit lite mer vila än tänkt, både i torsdags och idag. Men det gör egentligen ingenting eftersom jag ändå inte har planerat in någonting inom den närmsta tiden.

Igår red vi en tur i skogen i det strålande fina vädret och var lekledare till småtjejerna som var ut i skogen för andra gången i sitt liv. Alla tre skötte sig exemplariskt och det blev tillochmed en lite galopp upp för en backe. Pigga och glada hästar!
När vi ändå var igång med bäbisridning så red jag och Sara ut med Boris och Robban runt samma runda. Boris blir bara finare och finare för varje gång jag sitter på honom och han har dessutom vuxit några centimeter sen senast, nu börjar det bli en bra bit över 170...men han är otroligt mjuk och fin att rida trots sin stora kropp!

Idag kastades jag hastigt in som domare på KMet nere på klubben. Vet inte om jag egentligen bidrog till så mycket men jag försökte iallafall se viktig och duktig ut..hihi! Tur att Christin var med som speaker så att vi kunde försöka hjälpa varandra i förvirringarnas tid!
Överlag så var det väldigt många fina ritter, otroligt kul att se!
Sen var jag så frusen och sen så jag hade ingen större lust att rida, utan fick prioritera att åka hem och städa istället. Det har inte varit prio 1 den senaste tiden så det behövdes verkligen!!

Nu ska jag göra det jag egentligen tänkt göra hela helgen - grisa ner mig i soffan. Bättre sent än aldrig!!


Tänk att vi inte fått nån snö än förresten, galet skönt!! Även fast det är ganska fint ute med en kall vinterdag... =)

Kram

Söndag

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Efter massa velande och tänkande så har jag kommit fram till att jag har ingen aning om sadeln ligger bra eller inte. Tog hjälp av Ina igår och hon kände sig precis lika velig som jag...
Så idag tog jag tag i saken och ringde utprovaren på Sadelmagasinet så den 29:e kommer hon och hjälper mig! Är det någon som känner att ni vill hänga på och prova ut sadel så är det säkert inget problem bara man säger till i tid.. =)
Ska bli så himla skönt att få slut på den här historien!!

Igår blev det som sagt sadelutprovning för Nenneman. Det blev inte mer avancerat än så, både jag och Ina tog några varv för att lika ovisa gå in i stallet igen..
Idag blev det barbacka dressyr på ridbanan. Jag tränade vidare på Inas metod och han (och jag) börjar verkligen förstå hela poängen nu. Det blev väldigt mycket skritt och för att göra det lite mer avancerat så försökte jag hålla mig innanför spåret hela tiden, och herregud vad svårt det ska vara att rida en rak linje i skritt..! Det gäller att försöka hålla sig stå still som möjligt och ska man parera får man göra det med sitsen, börja man styra med händerna är det kört med en gång!

Planeringen för veckan ser ut som följer:
Onsdag - hovslagare och samma arbete som idag
Torsdag - Ev. lite longering om han kan hålla sig lugn och inte springa järnet..
Fredag - Trava lite bommar
Lördag & Söndag - Ut i skogen



Imorgon har jag lyckats att lägga alla aktiviteter på en och samma dag, däck ska bytas på bilen och transporten, hovslagaren kommer och jag måste åka till Solna och lämna sadeln...Nämnde jag att jag har ett heltidsjobb också..Jag vet inte riktigt hur jag tänkte där?
 Tur att man har ett flexibelt jobb så att det inte är disaster när det blir såhär. Är det mycket att göra så är det bara att åka in på kvällen och jobba, men jag tror att det ska vara lugnt =)
Så imorgon är ambitionen att gå upp med tuppen och åka och jobba lite innan det är dags för däckbyte och sen jobba fram till ett innan min jobbdag får vara slut och nya äventyr tar över!

Kram


Jag ger upp...!

0 Läs mer >>

Måste bara börja med att säga Herregud vad skön den där sadeln är...nästan så att jag började sälja in den till Cilla när jag provade den på Joelle idag. Definitivt i samma klass som min gamla älskade sadel!
Dock måste jag prova den med en pad på Nenne, det ska tydligen vara en speciell pad med "tunnel" i mitten som lyfter upp sadeln och lämnar luft mellan sadeln och manken. Hon i affären sa att hästar som Nenne (som har böjd rygg o ganska mycket manke) tyvärr väldigt ofta måste ha pad för att lyfta bort sadeln från manken, oavsett vilken sadel man väljer. Tyvärr ligger sadeln inte optimalt utan pad, inte direkt dåligt men ska man använda sadeln varje dag så vill man ju att den sitter ordentligt och inte trycker någonstans. Jag blir galen på denna sadeldjungel!

Nenne fick iallafall en tur i skogen tillsammans med Sara och Robban. Robban gick förövrigt rådgivande bedömning i veckan och blev rekommenderad att visas på bruksprovet nu 2012 eller 2013. Han är fin han - och väldigt snäll!!
Idag var det dock mycket på gång på stallplanen med traktorer och diverse pyssel på gården så hästarna var lite på tårna redan från början men skötte sig fint ändå =)

Sen bar det av till fina Joelle. Cilla hade som vanligt byggdt en genomtänkt övning till mig och Joelle. Övningen bestog av hinder runt hela spåret med massa bommar och relaterade avstånd som kunde ridas i båda varven. Skönt med massa hjälpbommar för mig som inte hoppat på ett tag och nyttigt för Joelle så att hon måste galoppera ordentligt utan hoppsasteg... Till en början hade den ringrostiga ryttaren lite väl mycket grus i ögonen men sen blev det riktigt bra! Vi kunde växla tempo och variera galoppsprång mellan hindrena utan att hon blev het och halvgalen. Fin häst!!

 
Så jag säger bara sorry Nenne men idag är det Joelle som får guldstjärnan..hehe =)

Kram

Skön sadel

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Två uppdateringar idag - måste vara ngt slags rekord!

Nenne skötte sig alldeles utmärkt i skogen och lunkade på som aldrig förr, det var endast lite "knorrande" när han såg lite läskiga stenar här och var. Duktig pålle!

Sen bar det av mot Sadelmagasinet. Efter lite väntan så hjälpte en mycket trevlig människa oss. Dom hade fått in en alldeles ny Bates sadel som har precis likadan bom som på den sadeln jag lånat av Angelica, men den är lite anorlunda i sätet. Angelicas sadel (som är en monumentum) är lite för uppbyggd för min smak men denna modell är mer som jag vill ha en sadel. Den borde ju passa Nenne iaf, hoppas den passar min ben också!
Imorgon blir det provridning, jag tar nog med den när jag ska hoppa Joelle för att se att den är skön att hoppa i också (det vore förövrigt super om den passade henne också eftersom hennes hoppsadel är för liten för mig).
Cobra sadeln som jag har spanat in länge är ute på öppet köp (som vanligt verkar det som..). Men hon trodde att kanske även den skulle passa. Den är ju lite billigare... så om den kommit in till på Onsdag när jag ska ha bestämt mig så provar jag den först =)
Annars verkar detta vara en supersadel!


Klicka för att förstora bilden
http://www.sadelmagasinet.se/product.asp?product=598
Såhär ser sadeln ut!

Kram


Sadeldjungeln

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Sitter precis och väntar på att kaffet ska bli klart så jag kan äta lite frukost innan stallet.
Idag nalkas det uteritt med Åsa - trevligt! Hoppas bara att Nenne kan sköta sig nu när han inte varit ute så mycket på ett tag. Allt kan vara läskigt då tycker han.. =)

I veckan har det inte direkt hänt så mycket. Vi har kört på med våra skritt/trav pass. Han sköter sig alldeles utmärkt!
 Igår hjälpte Ina mig lite på ridbanan och gud vad nyttigt det är! Vi övade mycket på att bibehålla takten och att han skulle bli lyhörd för hjälperna, så det blev en del skritt-trav övergångar. Jag skulle tänka på att vara still och slappna av i armarna (slappna av i armarna har man ju aldrig hört förr..hehe)
Skritt är verkligen en underskattad gångart och man kan få igenom så himla mycket där. Dom flesta, inklusive mig själv, nöter ju helst på i trav eller galopp.
Visste ni tex att det är "jobbigast" för hästen att jobba korrekt i skritt eftersom skritt är fyrtaktig och varje gång hästen måste ta ett steg så får den bära upp hela kroppen? I trav som är tvåtaktig så är det ju två ben som får bära upp samma vikt. Jag har säkert nött på om detta förut men jag blir lika förvånad varje gång jag faktiskt kommer åt honom ordentligt i skritt (hans svåraste gångart) och påminns då om hur nyttigt det faktiskt är..
Summan av kardemumman så har Ina målat in sig i ett hörn så att säga, mer Ina hjälp tack!! =)


Idag blir det sadelmagasinet och jag hoppas verkligen att jag hittar något! Jag har några span iallafall... =)

Nu måste jag hälla i mig kaffet o rusa till stallet



Kram


Morgonstund...

0 Läs mer >>

Han är så gullig med ...

0 Läs mer >>

Så var han grå igen.....

0 Läs mer >>

Islandshäst? Nej det ...