0 Läs mer >>

Halloj!

Jag blir lika förundrad varje gång det faktiskt fungerar så himla bra att jobba Nenne från marken. Att lite lydnads/ledarskapsövningar kan göra så himla stor skillnad när man väl sen sitter upp hade jag inte direkt trott på om någon sagt till mig för några månader sen, särskilt inte att det faktiskt ger resultat på en gång..!
Man har ju sedan den allra första ridskoletiden alltid fått höra att "man ska vara ledare" mm, vilket är självklart men från det till att ta steget och verkligen träna ledarskap är steget nog ganska stort för många, särkilt inom hoppning och dressyr. Jag säger bara prova, det ger resultat! Även fast Nenne är snäll och inte direkt olydig så gör han lite som han vill men lixom "inom ramarna" vad man tycker är okej, det är tydligen tillräckligt mycket för att han tycker att det är han som är bossen.. =)

Ridningen blev som sagt mycket bättre och jag lyckades rida igenom ena programmet med hyffsat resultat. Jag vet att vi kan dubbelt så bra men går han som han gjorde igår så kommer jag iallafall inte vara missnöjd, alltid något =)

Nu måste jag jobba!

Kram

Alternativa metoder

1 Läs mer >>

Mycket snack om de högre makterna här nu, men om det finns någon så snälla ge mig lite tålamod med min häst..!

Den hästen kan verkligen driva mig till vansinne lika mycket som han verkligen kan göra min dag eller om han är riktigt fin ett ridpass så är hela min vecka räddad.. =)

Han stelhet hade ju släppt till slutet av veckan och han var riktigt fin att rida innan helgen men i Måndags när jag skulle tömmköra var han ren pain in the as, inte alls samma stela men han går ganska fint när det passar honom och kräver jag något (som inte behöver vara med än en halvhalt) så bara vägrar han lyssna biter sig fast i bettet och går in i sin egna lilla bubbla och ska vara rädd för typ allt. Tålamod tålamod tålamod! Mot slutet släppte det hyffsat..
Igår var det samma visa igen, fast denna gång red jag.. När man inte ens kan göra en simpel övergång på sin häst utan att behöva ta till all sin styrka eller list så känns det ganska värdelöst!
Till slut lessnade jag och hoppade av och jobbade honom lite från marken istället, idag tänkte jag börja i den änden och hoppas på att det ger resultat - det brukar det ju göra. Ina kommer dessutom och hjälper mig =)
Han är så himla hård i skallen den hästen så jag blir galen - en bra egenskap när jag får honom på min sida men väldigt jobbigt när vi har delade åsikter!
Egentligen är det väl inte så konstigt att han protesterar och testar lite, jag har ju egentligen aldrig kommit så långt med honom som jag gjort nu och krävt så mycket (av flera olika anledningar som skador mm), men lite behöver väl inte vara så mycket, hehe.. =p

Tur att han är så himla fin och snäll emellanåt för annars hade man nog blivit galen på riktigt, man får se det som att man lär sig väldigt mycket på vägen! =)

Ge mig styrka

0 Läs mer >>

Halloj!

Så har ännu en helg passerat! Min helg spenderades tillsammans med Johan och min kära far på hans landställe utanför Strängnäs.
Himla trevligt att bara kunna koppla av utan att tänka på alla "måsten" , den svåraste utmaningen i mitt liv är nog just att bara göra ingenting.. =) Vädret hjälpte ju iallafall till och det jobbigaste jag gjorde var att klippa gräsmattan och diska lite, skönt att vara hemma igen så man kan vila upp sig..! ;)

I fredags hjälpte Saras elev/hjälpbreda mig med att rida Nenne. Han hade fått sig en liten utmaning men efter att alla knapparna hittats så hade Nenne gått riktigt bra, kul!
I Lördags så trimmade Ina också lite på banan och han hade skött sig bra även då =)
 Perfekt att han är lite dressyrtrimmad inför helgen och så himla skönt att jag faktiskt kan lämna bort honom och han kan sköter sig nuförtiden!
Igår fick han vila och idag tror jag att det blir lite tömmkörning.


En bild för att peppa lite inför Söndag! Jag kan iallafall ett av programmen nu..!

Helg

0 Läs mer >>

Ja det var ungefär så träningen avslutades, jag ska tacka de övre makterna för att jag lyckats hitta en så fin häst!
Även fast det nästan alltid är någon som tycker att han är fin så flödade faktiskt komplimangerna igår och
matte kan ju inte bli annat än lite stolt... =)

Det är så himla roligt för även fast han är pain in the as ibland och inte någon lätt "rosettplockare" så lär jag mig fortfarande så otroligt mycket av denna häst efter sju år och han verkar bara bli bättre och bättre trots sin ålder. Det känns ibland mer värt än att plocka massa rosetter (även om det skulle vara kul att få lite mer flyt på tävlingarna och plocka några blågula, jag vet ju att vi kan..hehe) =)

Träningen började iallafall inte med att vi briljerade, vi skulle galoppera över 3 cavaletti som en S-båge. Även fast Nennes oliksidighet är 1000 ggr bättre så blev vi såklart avslöjade med att han inte vill landa i vänster galopp. En kamp om vem som är mest envis (som vanligt med Nenne) och vara lugn och tydlig! I höger gick han som en klocka!
Efter det blev det något varv på en lägre bana, han var såklart lite pigg och stark eftersom vi inte hoppat ordentligt på ett tag men skötte sig fint.
Sen höjdes banan upp till ca 120 och innan vi fick hoppa den så skulle vi hoppa ett räcke på stor volt med en bom framför, vet inte exakt avstånd men det skulle vara ett kort galoppsprång emellan, hindret låg först på kanske 120 och sen höjdes det för varje språng. Jäklar i min lilla låda vad han hoppade på det!

Sen var det dags för banan och jag kan inte säga annat än att jag har den bästa hästen!!

Så himla skönt att få skriva ett positiv inlägg igen, känns som att vi börjar ta oss ur våran minisvacka! Jag har förövrigt anmält oss till Årsta-Runstens tävlingar nu, 120 (med stilbedömning, kul!) på lördagen och 130 på söndagen. Är lite sugen på att anmäla till Derbyt men måste prova hoppa lite terränghinder och se hur han reagerar det var ju ett tag sen vi gjorde det nu =)


Den bästa!

En gudagåva

0 Läs mer >>

I Måndags trimmade jag på banan, det blev ett ganska långt men inte allt för ansträngande pass.
Först arbetade vi från marken i kanske 30 minuter innan jag hoppade upp. Jag ville känna hur han kändes på bommar så jag hade lagt ut två på långsidan med 21 meter emellan + vattenmattan på medellinjen. Han var grymt mycket finare och mjukare än han varit sist! Jag kunde reglera mellan 5 och 6 galoppsprång (ville inte utmana mer med tanke på de senaste veckorna..) och jag kunde galoppera över vattenmattan och sen svänga direkt på bommen utan problem. Skönt att vanliga Nenne verkar vara påväg tillbaka!

Igår hade dom något slags evenemang nere på ridklubben som jag blev tillfrågad på måndagen om jag kunde vara med på och hoppa lite. Tänkte att det kunde vara kul så vi åkte ner på kvällen, lite halv nervöst dock eftersom vi knappt hoppat sen högbo - ett litet 50 cm räcke på volt känns som att det inte räknas.. =) Eftersom det var från 60 cm så var det den klassiska långsida snett igenom långsida snett igenom banan.. Väldigt bra när servon inte är som den borde och Nenne skötte sig galant och hoppat runt 120 banan lätt som en plätt utan de minsta tjafs! Lite lätt spänd men gjorde precis de han skulle =)

Idag blir det hoppträning och lite mer utmaning, hoppas han känns lika fin då!

Det tar sig sa mordbr...

0 Läs mer >>

Såg precis Charlottes fina rundor från Märsta på hennes blogg och blev så himla tävlingssugen, jag ville ju också tävla igår! =)

Istället så tog jag och Nenne lilla rundan och sen kände jag lite på honom på ridbanan. Det känns faktiskt som att det lossnat ett snäpp till (peppar, pappar!!). Jag kunde vända ganska bra åt båda hållet, lite arbetspiruett tänk men ändå inte.. och jag kunde variera tempo utan protester, alltid något! Dock hade jag fortfarande hacket på blir till att testa med bett idag. Borde inte vara någon skillnad från hans sida, mer att jag inte får fastna i högertygln när han inte vill lossna..

På eftermiddagen var det tänkt att några av ungdomarna skulle få hoppa men både jag och Sara var lite trötta så det blev två trevliga rundor i skogen istället. Mycket trevligt!

Nu blir det frukost (den andra..)!


Framhoppning i köping förra året =)

Sjukt tävlingssugen..

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Solen skiner och man får typ 1000 ggr mer energi än vanligt, så himla trevligt!

Imorse gick jag upp med tuppen för att släppa ut hästarna tillsammans med Sara. Efter det så red jag och Nenne ut i skogen och busade en sväng, det tyckte han var himla skoj och var pigg och glad! Hans stelhet känns bättre men är fortfarande inte bra, jag red på hackamore idag för att jag själv inte ska bli hängandes i munnen när han hänger sig fast och det fungerade faktiskt ganska bra. Man ska inte bara lura hästen ibland utan man måste lura sig själv också, hihi... =)
Jag har förresten avanmält mig till tävlingen imorgon, finns ingen idé att åka "bara för att" om han inte känns helt bra, det finns andra tävlingar att åka på lite senare istället! 
Istället så tänkte jag känna lite på honom imorgon på ridbanan imorgon och tömmköra i veckan, inge ansträngande arbete utan bara försöka jobba loss honom. På Onsdag är det träning så då får vi se vad John säger. Har kollar runt lite efter några ET men tänkte vänta med att ringa till slutet av nästa vecka om det inte lossnat. Han ska ju i vilket fall som helst kollas av Svante senare så om han blir bättre kan vi kanske bara vänta på den tiden, hoppas det!

Eftersom jag fick skjuts upp till stallet (Johan tog bilen till golfbanan) så passade jag på att putsa alla mina och Nennes grejer. När jag var klar med det så städade jag sadelkammaren, plockade lite bland grejerna i spolspiltan och foderrummet och när Johan fortfarande inte kommit och hämtat mig så passade jag på att mocka resten av Saras boxar som var kvar...och sen hann jag med att handbeta Nenne ett tag också. Jag känner mig nöjd med dagens insats! =)

Nu har jag ätit lunch, ska hoppa in i duchen och sen dra på nya äventyr!



Ha de bra allesammans =)

Duktiga jag!

0 Läs mer >>

Dagens avancerade rid...

0 Läs mer >>

Halloj!

Så himla skönt att det bara är torsdag och det är hela helgen kvar på att vara ledig! Har precis kommit hem från ett litet besök i Norrtälje och fikat med Johan, min bror, hans dotter och pappsen. Himla trevligt, sånt man inte hinner med om dagarna annars, vi som har häst brukar ju få dagarna att rusa iväg på annat.. =)

Nenne är fortsatt stel, jag tycker att det blir bättre men långt ifrån bra...jag har en tid till honom hos Svante (kiropraktorn) men han kommer inte förrän om jättelänge. Kanske att jag kan luska fram och ta ut någon annan inom kort istället, någon som har något förslag? Mottages tacksamt! 
Han måste ha fått någon låsning eller något liknande, visst att han brukar kunna bli stel i höger men det här är verkligen extremt även för Nenneman... Han verkar inte heller ha ont eller störas av det på det viset, fin i benen och ryggen, frustar ut ordentligt vid varje ridpass och är väldigt avslappnad rent psykiskt en bit in på passet så låsning är min bästa gissning... Tråkigt eftersom han varit så otroligt fin innan detta kom och jag ville bara fortsätta "rida på den bra vågen" och kunna bara kunna träna på att bli säkrare på de högre höjderna. Fungerar inte i nuläget kan man säga..

Eftersom det tar sån himla tid innan han kommer loss någorlunda när jag tömmkört och ridit den senaste veckan så har det också blivit att han har fått gå ganska hårt, så igår kändes han väldigt mör i kroppen... nu blir det skritt turer i skogen i två dagar i rad och försöka lossa honom lite till sen tänkte jag hoppa på lördag för att se hur det känns. Om han inte känns bra så stryker jag mig från tävlingen på Söndag, ingen idé att åka om han inte känns som han ska.
Hoppas att det släpper snart! 


Thea o Nenne från förut =)

Torsdag

0 Läs mer >>

Halloj!

I Söndags vart det som sagt lite hoppning på schemat. De som fick busa av sig lite var, lilla Lucy, Constanzia, Florie och Robert (jag red såklart inte lilla Lucy, hehe..).
Alla var superduktiga och löser alla uppgifter med klart godkänt!! Den största stjärnan får Florie, även fast hon är pigg som en mört och en riktigt dressyrstammad dam (First Wish - Amiral) så är hon så fin att rida till hinder och hoppar inte så tokigt heller när hon slappnar av lite. Ibland så spelar ju hjärtat större roll än själva hopptekniken!
Constanzia och Robert som båda är ett år yngre har lite svårt med framåtbjudningen emellanåt men när dem hittat gasen så är dom också riktigt trevliga! För alla tre så måste dom bara påminnas om vad det där med hoppning går ut på först, alla är ju trots allt dressyrstammade.. Men med lite mer hoppning i kroppen så kommer alla komma hoppa supertrevligt och säkert när dom blir stora =)

Nenne fick trimmas lite av Sara, och vad ska man säga...hon var inte direkt imponerad av hans stela högersida... Men när hon hade jobbat på ett bra tag så blev han riktigt fin och även jag fick sitta upp och känna lite på slutresultatet och var nöjd med hur mjuk och fin han faktiskt blev. Det jag måste tänkte på är att inte tjuvhålla i högertygeln "ifall att" när han faktiskt släpper och är fin utan när han går tillbaka och lägger sig på höger så ska jag ta igenom och lätta igen, simpel as that! Eller..? =)

Så igår när jag red var han faktiskt mycket mjukare och finare än han har varit den senaste veckan, så himla skönt! Jag envisades dock med att jag skulle hoppa lite, jag ska ju trots allt tävla på Söndag. Det blev en lydnadsövning på långsidan - hoppa in i galopp bryt av till trav och trava över bommar, och som vanligt när han inte är helt jämn på tyglarna så landar han i fel galopp.. Mycket tålamodsprövande måste jag säga!
Men jag behöll lugnet, eller jag tog iallafall inte ut ilskan på Nenne, och gjorde om igen och igen och igen och tvinga in honom i vänster genom att svänga i språnget precis som jag blivit tillsagd att göra av mina kära tränare. Det fungerar till viss del, vi är inte helt överens än om man säger så... Jag fattar verkligen inte hur Arnold och John gör för att fixa till det där?? Dom bara rider några språng på honom och sen är det klart och han landar i rätt galopp i några veckor till. Jag har långt dit, man känner sig inte alls kass emellanåt..!!

Idag ska jag bara tömmköra lite och försöka hinna iväg och kolla när Åsa hopptränar, så bäst att sätta fart!


Gammal man envis som en åsna!

Kram

Lite hoppning

0 Läs mer >>

Halloj!

Herregud säger jag bara - det är ju redan söndag och en till vecka har passerat revy...jag fattar ingenting snart är det ju juni!?! Bästa tiden på året enligt mig iallafall när man ska vara i stallet, inte för varmt och inte för kallt...om det inte tänker bli ett regnigt juni förstås =)

Nenne har varit ganska stel i veckan och jag har nästan blivit vansinnig för att jag inte riktigt vet vad som ska rättas, om det är jag som gör något knasigt eller om det är han.
Han har ju lätt för att hänga sig fast i höger tygel och då går det varken att svänga eller bromsa ordentligt (det jobbiga är ju att jag också har svårast för höger varv eftersom jag själv lätt blir sne i höfterna/bäckenet, känner att jag måste pallra mig till kiropraktorn igen för att rätta till det..), det knepiga i kråksången är han gör allt jag ber om ganska bra men inte ordentligt för han hänger sig fortfarande fast. Känns som att jag vill ha mer tryck och ärlig framåtbjudning men då får jag ännu mer i handen och lilla Nenne blir otroligt stark och tung att rida.. Men nu efter några lösgörande pass och rannsakning i min ridning så var han riktigt fin igår.
I fredags red jag lösgörande på ridbanan (eller jag red ut en sväng först och hamnade såklart mitt under värsta åsk och blixtovädret, hua säger jag bara..!!), mycket volter, serpentiner och övergångar för att få honom mjuk och lyssna på hjälperna. Han blev mycket bättre men inte helt bra..
Igår tänkte jag att jag bara skulle fokusera på rakriktningen både hos honom och mig, så jag red ut på en av våra grusvägar och verkligen fokuserade på att få ordning på allt från grunden. Det blev tusentals övergångar och många ryggningar. Så fort han la sig på i handen och högertygeln gjorde jag halt, beroende på hur han gjorde halten fick han gå fram igen eller rygga. Ryggningar är väldigt bra och avslöjande, Nenne sköt gärna ut rumpan till höger för att slippa ta i med höger bak.. så när jag backade honom tänkte jag bara höger skänkel och vänster tygel och vips så var han jämnt fram till handen igen när jag bad honom gå framåt. De första stegen framåt efter en bra ryggning är ju också bland de mest lösgörande man kan göra, hästen kommer under sig och måste ta i framåt igen. Till slut blev han riktigt fin och frustade ut ordentligt, skam den som ger sig!

Idag är det den stora hoppardagen för Saras alla hästar igen, jag rider hennes hästar och Sara hjälper mig med Nenne. Det blir perfekt!!

Nu ska jag ta lite kaffe och fika i solen innan jag beger mig till stallet igen för att sätta igång med ridningen, släppte ju ut hästarna imorse också =)


Härligt med sol och blå himmel!! Bilden är dock från förra sommaren.

Kram

Lite vint och lite sk...

0 Läs mer >>

I brist på skrivande ...

0 Läs mer >>

Terapibollen... :-)

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Eftersom Nenne har haft inplanerad vila i två dagar så passade jag på att hjälpa Sara rida hennes hästar igår. Alltid kul att rida andra hästar, speciellt när dem är så himla välridna och fina som Saras hästar är!

Jag började med "lilla" Constanzia som var ganska pigg dagen till ära. Dessutom så blåste det en hel del när jag red henne vilket gjorde sitt till också... Men efter att ha travat en stund på volten så hon fick mojna av lite (fördelen men en fyra åring är ju att soppan tar slut ganska fort, hihi) så blev hon riktigt fin! Vi övade mest på att svänga runt överallt på ridbanan och att stopp och start fungerade, dvs några skritt - trav övergångar. Jag skippade galoppen eftersom jag vet, och erfarit, att hon kan bocka en del och jag var själv i stallet... Dumt att utmana ödet när man inte måste =)

Sen blev det Prins Roberts tur, eller Belgian Blue Robert som han nyaste smeknamn är (Leif Loket är ett annat, kärt barn har många namn..). Om halsen ser stor ut från marken så är det ingenting mot när man sitter på.
Det enda jag kan säga om Robert är att om jag gillade honom innan så är det ingenting mot nu, såå himla fin!
Synd att han är dressyrhäst för annars hade Sara fått sätta lås på hans box.. =)

Sist men inte minst fick jag äran att rida Colle. Det mina damer och herrar ska jag säga var lite nervöst...inte för att jag skulle trilla av eller så utan för att Colle är en ganska busig herre under igångsättning och Saras ögonsten. Han får bara skritta och galoppera (galopp endast på långsidorna)...jag var lite nervös för att jag just bara skulle få honom att skritta och galoppera och inte göra massa andra konster... Första galopperna blev lite halvostadiga men sen gick det fint! Om jag ska lära mig dressyrens alla konster och krumelutter så är det den hästen som ska lära mig, också superfin!!  

Sen blev det terapi på schemat, först med med av Saras inridningshästar och sen med Nenne.
Som jag tror att jag skrev tidigare så ska Nenne få gå i djup terapi mot allt han tycker är läskigt de nämaste veckorna. När jag rider ska jag alltid ha något läskigt framme osv. Men jag startade redan igår med att hänga upp en boll gjort av torvplast, superläskigt!! Till slut vågade han sig fram, eftersom han fått kvällsmat.. men så fort jag råkade röra plasten, utan att det lät, så var han tillbaka in i hörnet längst bort igen.. Så den nämaste tiden ska han få nya läskiga grejer utanför boxen tills han vänjer sig. Stackarn..men han måste nån gång inse att det inte är farligt, alla andra hästar kom nyfiket fram och tittade på plasten men inte han.. Hoppas det fungerar!
Jag ska ta bild idag så ni får se hur det ser ut =)

Kram 

Dressyrhäst ridning &...

0 Läs mer >>

Prins Robert

0 Läs mer >>

Hej hopp!

Här kommer de utlovade filmerna.

Den första är från Västerås, Nationell 120, han var lite stark men superfin!

Den andra är den första 120 från Högbo, samma här - lite stark och spänd men annars med en ganska bra känsla.

Den sista är från 130, en ganska bra runda som blir lite forcerad eftersom jag inte kunde chansa en sekund på att han skulle vara lydig utan drev varje hundradelssekund för att vara säker på att han skulle hålla fokus på mig och hindrena. Det första nerslagen ser verkligen ut att vara på marginalen, trodde att han inte räckte över men det ser mest oturligt ut i mina ögon och det andra nerslagen fick jag inte tillbaka honom så jag får väl ta på mig det =)

Överlag så ser han inte alls lika spänd ut som han var... men så är det överlag med Nenne, vi är ganska bra på att dölja svagheterna - både bra och dåligt. Tror att det hade synts mest på sista rundan där jag försökte svänga lite, men överlag så var nog det ändå den bästa rundan på hela helgen - synd att vi inte fick den på film, men så är det när man åker själv. Man får vara glad över att någon är snäll och filmar överhuvudtaget! =)







Tusen tack Charlotte och Rebecca (Stenströmmarna såklart!) som kunde filma några av ritterna!!

Filmtajm!