0 Läs mer >>

Är det inte så himla typiskt att saker ska gå sönder när man behöver dem som mest?? Visserligen behöver jag min transport ganska ofta men måste den gå sönder inför ett tredagars meeting, lagen om allt jävligt?!?

Var och bytte om till sommarsulor på min transport idag, visste sedan tidigare att en bult var paj på ena däcket men nu är det tre trasiga och två fungerande på ena hjulet = tydligen inte så bra att åka med enligt de mer vetande, och hela bromstrumman måste bytas..(vad nu allt detta betyder, rena grekiskan i mina öron!)
Ringde verkstaden på stört och dom skulle försöka göra vad dem kunde, men det ser ju inte allt för lovande ut eftersom det är en röd dag mitt i alltihopa, så dem måste ju ha delarna i stort sett på plats!
Så himla typiskt! Hade ju tänkt lämna in den på storservice när skattepengarna kommit men nu får den en snabbfix och sen blir det en storgenomgång så man slipper sånt här oväntat skit.. =)

Så hela min jobbdag (för jag jobbar faktiskt idag..) har blivit helt snurrig, har inte alls hunnit så mycket som jag velat eftersom jag ska vara ledig torsdag-fredag, men i värsta fall får jag väl gå in och jobba helg. Svårt att hitta fokus nu när man stressat omkring som en galning hela fm..

För att skriva om något roligt så pratade jag med veterinären om Nennes lilla hostattack (men är ju som sagt en hönsmamma och ringer på en gång..men hon var borta tills idag) och hon verkade väldigt positiv till mitt lilla fynd. Hon hade aldrig hört talas om den men trodde mycket väl att det kanske skulle kunna fungera, värt att prova helt enkelt och jag var tvungen att återkomma med en rapport om det fungerade! =)

Så nu får jag börja leta som en galning efter en transport "ifall att" , så om någon vet en transport som bara står och skräpar över helgen så skänk mig en tanke! =)

Gaaah!!

0 Läs mer >>
Hej hopp!
Igår var det alltså finalomgång i allsvenskan Div. 1 i Västerås , första omgången gick i 120 och idag går det i 130.
Det vart en ganska sen start och Nenne hade stått och ladat på transporten några timmar (dock inte lika länge som stackars Obama och Zoho som fick vänta ännu längre), så det var en pigg och laddat häst som kom in på framhoppningen. Att Västerås har en ganska stor framhoppning gör ju inte saken bättre...för att sammanfatta det hela så kändes han fin, och var fin på marken och innan hindrena men typ sken efter.. :)
Väl inne på banan var han lite stark men ändå kontrollerbar och klarade alla distanser galant trots att dem var korta och hoppa vattnet utan att ens tveka, trots att vi inte hoppat vatten sen förra året vi var där. Det blev en felfri runda och jag är väldigt nöjd över min duktiga häst!! Skönt att få en start utomhus också innan Högbo drar igång! Det är också så himla skönt att han inte är lika spänd på tävling längre (peppar peppar) så jag tar mig fram på distanserna mycket bättre + att jag kan bromsa utan att vara rädd för att han ska få för sig att stanna för att han tänker på annat än hindret han ska hoppa, när han blir spänd känns det som att man får attackera hindrena och hoppas på det bästa.. :)
Eftersom vi alla ska hoppa i Högbo och laget inte har någon chans för en bra placering bestämde vi oss för att spara på våra fina hästar och kick some as i Högbo istället!! Idag blev det istället en skritt tur barbacka i skogen och jag hoppas att jag kommer hinna trimma efter jobbet och innan middagsbjudningen som vi har imorgon... :)
Bilder är jag ju som vanligt dålig att ta...men snälla Charlotte har filmat min ritt så om vi smörar kanske hon kan lägga upp den så man kan få se..!
Ber om ursäkt för alla konstiga meningar och felstavade ord emellanåt men jag och "paddan" är inte riktigt överens när det kommer till att skriva inlägg...orkar helt enkelt inte bråka med den och rätta.. ;)
Kram

Final i Västerås

0 Läs mer >>

Halloj!

Igår fick Nenne nya skor, så nu ska han vara fin och fräsch i fötterna inför de kommande helgerna iallafall!

Efter det tog jag med spänning ut honom på ridbanan och började longera, väntade på att en hostattack skulle komma - men icke! Så himla skönt!!!
Efter han var uppvärmd satt jag upp och trimmade lite. Det är lite skrämmande hur man rider på träning / hemma. Sist på träningen tyckte jag att Nenne fortfarande var lite stel och inte helt loss efter första rundan. Rundan var okej men långt ifrån så bra som vi kan... Jag fick då order om att gå in på volt, flytta rumpan och lossa honom lite - ta riktmärken som tex bajstunnan så han ska slå i bakfoten i den när vi rider förbi.. precis som jag försöker träna hemma för att hitta lite motivation för att känna att han verkligen gör som jag säger när jag säger det. Efter 5 minuter på träningen kändes Nenne superfin och andra rundan vi hoppade blev kalas. Igår när jag satt upp tänkte jag att jag skulle ta igenom samma sak, han gjorde som jag bad honom om men det blev ändå inte bra, han fuskade på något sätt ändå hur mycket jag än kämpade... Det måste ju betyda att man rider bättre på träning än hemma, det kan gå 10 varv innan man upptäcker att man kanske ska byta taktik eller bara skärpa sig och rida lite bättre.. Något att tänka på när man rider hemma kanske - försök sluta traggla mer än nödvändigtvis, rannsaka dig själv, ämdra felet, rid bättre och vips så fungerar det.. konstigt.. hihi!

Fortsättningsvis på Nennes hosta så började jag leta efter lite alternativ, ej karensbelagd, "medicin" och hittade detta  http://www.hippovitae.se/, Nostrilvet heter det och ska hjälpa till att lindra hostan, eller snarare i det stora hela hjälpa till att inte ta upp de elaka artiklarna som är allergiframkallande och jag förstår det hela rätt.. =) Värt att prova! Det är inte helt karensbefriat, utan har en rekommendation på 96 h här i Sverige =)
Annat intressant som den trevliga kundtjänsten berättade för mig (som veterinären inte nämnt) så spelar det ingen roll med hästar om de är allergiska mot pollen, mögel, damm etc för även om de är mögelallergiker i grunden så kan dom reagera mot pollen allergenerna också (som jag förstår är det också därför man inte kollar upp mer noggrant vad hästen exakt är allergisk mot). Bra att veta och intressant i mina öron =)

Idag har jag inte direkt bestämt hur Nennes upplägg ser ut, men det blir något i den lugnare stilen för att orka med helgen, och så lite packande förstås! Vi vet ju inte än om vi ska stanna kvar eller inte så det blir en massa "ifall att" saker att ta med.. =)

Håll tummarna för oss i helgen!!

Kram

Lycka + efterforsknin...

0 Läs mer >>

Halloj!

Igår kan jag säga att jag var nära ett sammanbrott på träningen, packa ihop, åka därifrån och inse att det är kört, kanske lika bra att åka till kliniken och skriva in honom på heltid på en gång.. 

Som jag berättat tidigare så märker jag på Nenne när vi måste stänga igen stallet på nätterna, när han är lite föör lerig några dagar i sträck och det dammar mycket när jag borstar och alla de där små faktorerna som han kan vara allergisk mot (för vi vet ju inte riktigt vad det är som han reagerar på, bara att han är allergisk mot något..). Han har klämt ur sig max en host då och då vid igångsättning under kanske en månads period, inget konstigt och inge mer med det.. Men igår så kunde jag knappt trava fram honom - han hosta och han hosta och han hosta.. jag pratade lite med John om hans problem och bestämde mig för att fortsätta iallafall med framridningen och se om det släppte - vilket det gjorde, skönt!! Sen var han sitt vanliga jag igen, det där med att han var seg i kroppen var också som bortblåst med lite trimmning och hoppningen gick galant. Glad och lättat ryttare!!

John höll inte med mig om att han kanske var trött i kroppen utan att han bara behöver trimmas till ordentligt igen (det var det där med att rida ordentligt som jag predikade om igår..), hehe..! Och det stämmer alldeles säkert, men jag är också ganska säkert på att han behöver hjälp med återhämtningen som jag skrev tidigare. Så trimma på och ge mina fodertillskott så kommer han vara i toppform snart igen - eller enligt gårdagens sista runda så är han redan det!

Så nu efter gårdagens lilla hostattack (som jag ber till gud att han hade fått något i halsen..) så får jag hålla lite extra koll på honom, tempa (håller redan lite koll på tempen) och vattna maten ett tag, även fast han numer äter hösilage så är även det ganska torrt ibland, och försöka ha stallet öppet så mycket som möjligt!
Så håll alla tummar och tår ni kan och be till övre krafter att han inte är seg för att han håller på att få tillbaka sin hosta!! Så han förhoppningsvis håller sig frisk och kry ett långt tag framöver!!!

Jag hatar verkligen det här, har vi inte fått våran dos av otur för ett bra tag framöver?!? Man dör av oroande och överanalyserande, velande fram och tillbaka mm...!


Min fina ponny, håll dig frisk!Snälla lite medvind t...

1 Läs mer >>

Halloj!

Som jag nämnt tidigare så har ju Nenne känts lite seg i kroppen den senaste veckan. Dels kan det ju bero på att han har gått så himla bra den senaste tiden att han känner av det i kroppen nu i efterhand och dels kan det bero på att han kanske har underskott av något i foderstaten och/eller behöver lite extra hjälp med återhämtningen, han är ju på den övre höjden av åldersskalan (man frågar väl aldrig en gammal om åldern, hihi..) och kanske behöver lite extra tillskott för att orka med att vara tävlingshäst ett tag till.
Rent muskelmässigt så tycker jag att han verkar sätta muskler fint och benen har nästan aldrig känts finare på honom (peppar peppar..!) så jag tror på det sistnämnda, att han gehöver lite extra hjälp med återhämtningen.

För kanske två månader sen så fick jag en burk av Sara (som hon blivit sponsrad med av hästkliniken) som heter Atletix, den hjälper till att förbättra blodcirkulationen med allt som det innebär - bla hjälper det till att föra bort slaggprodukter ur musklerna fortare.. Det pulvret känns som att det hjälpt ganska bra (sen är det svårt att säga att det bara är pulvret som hjälpt eller att han svarar bra på det nya träningsupplägget jag började med i samma veva..). Dock är detta pulver ganska dyrt och min budget tillåter inte direkt att köpa en burk med pulver för ca 1000 kr varje månad.. Nu har han inte fått Atletix på en månad och eftersom han kännts lite seg så vill jag gärna prova något annat...
Istället har jag nu inhandlat E-vitamin i pelletsform och Magnesuim till Nenne och hoppas på att det ska ge någon effekt, hoppas verkligen det för alternativet passar pluskan lite bättre! Dessutom har jag i mina efterforskningar läst att väldigt många hästar i detta avlånga land har magneiumbrist och då lätt blir trötta i musklerna, varför är en lång harrang som ni får läsa om själva.. =)

Sist men absolut inte minst vill jag nämna att jag i första tror på en väl balanserad foderstat och ett bra träningsupplägg.
Foderstaten ska i första hand bestå av ett bra grovfoder som grund. Sen får man tillsätta krafftfoder och ev. tillskott efter behov. Och utan bra träning kan man ge vilket dyrt och bra tillskottsfoder man vill, hästen kommer ändå inte få kondition eller sätta muskler... =)

Sådär ja! Nu fick man månadens kloka ord sagda, nu dröjer det ett bra tag till nästa gång.. =)
Om några av mina få läsare vill så får ni gärna kommentera och berätta hur ni tänkter kring foder och träning, det är ju en hel djungel!

Nu ska jag alldeles strax packa ihop och dra på träning!

Kram

 

Fodertillskott

0 Läs mer >>

Grimman och Nenne... ...

0 Läs mer >>

Jaha så var det redan tisdag igen..!

Efter hoppningen i lördags så fick Nenne gå en tur i skogen på Söndagen. Vi lyckades såklart att pricka värsta spöregnet, tur att jag var beredd och hade tagit på mig regnbyxor, vi var ganska blöta när vi kom hem - lagom tills det slutat spöregna såklart.. =)

Igår hade jag bestämt mig för att rida igenom honom lite och försöka hitta tillbaka till den där fina känslan vi haft tidigare.
Jag började med att longera honom lite och jobba honom från marken, den träningen ger verkligen resultat och redan när jag precis suttit upp kändes han bättre och mer framme än tidigare i veckan.
Jag hade också plockat fram en vattenmatta som jag jobbade med under nästan hela passet. Först skulle han bara gå över den som vanligt och sen vecklade jag ut den (vattenmattan är egentligen en blå reklamskylt  som Åsa tagit till stallet, ser ut som en vattenmatta men är lite större/bredare än en normal..) och red över den åt "fel" håll, på långa ledden.
Jag gick in på en åttvolt och varje gång jag var i mitten på åttan så red jag över vattenmattan. Superbra att träna så att man verkligen ser att man har hästen inramad ordentligt. Jag började i skritt för att sen trava, sakta av till skritt rida över mattan för att sen trava över mattan, fatta galopp rida runt sakta av... ja ni hänger nog med i tanken..många övergångar blev det..! Vi avslutade med att vi även kunde galoppera över mattan, fast då på en vanlig volt, han stressar så lätt upp när man tränar byten och det ville jag helst undvika =)
Summa summarum så blev det en hel del övergångar, se till att hästen är inramad och framme för skänkeln och avsluta med att trava av på volter och serpentiner för att få honom lösgjord. Det var en mjuk och fin häst som travade av i slutet av passet =)

Idag blir det nog en till tur i skogen, ev. rider jag ner till ridbanan och trimmar lite lätt efter beroende på hur han känns. Sen på Onsdag blir det hoppträning och den sista riktiga genomköraren innan dessa två mastodont tävlingshelger som väntar!


elindaphoto..

Ha en bra dag för det är Soool!!
Kram

En helg som passerat

0 Läs mer >>
Ja idag var det ju stora hoppardagen på Kundby gård! Som jag sammanfattade det hela på fb så är inte konditionen vad den har och borde varit... Stackars Boris som var sist ut fick en, emellanåt, lite seg ryttare..
Eftersom alla hästarna var så duktiga sist så tyckte vi att dem kunde få känna på att hoppa en liten bana idag, så vi byggde upp "huset". En bra bana där man kan göra bana för både orutinerade som mer rutinerade hästar.
Alla hästarna skötte sig kanon, dagens guldstjärna tycker jag att Constanzia får. Även fast hon kanske inte kommer att bli någon hoppstjärna på de högre höjderna så vill hon, tycker att det är roligt och gör allt så okomplicerat. Bara det är guld värt i det långa loppet! Florie tyckte att det här med hoppning var lite konstigt idag, men efter en liten stund kom hon igång och gjorde allt himla trevligt. Även hon har en sån himla bra inställning och ger en jättebra ridkänsla, rallyfröken har ju dock lätt för att bli lite för springig i på emellanåt. Tusentals halvhalter och lite lungnande prat råder bot på det :)
Sen var det Boris tur, jag har ju inte hoppat honom innan och det tog en stund innan jag kom underfund med den stora hästen..han hoppar ganska trevligt men hans största problem är att han har sååå himla stor galopp att han tycker att allt blir lite jobbigt, jag med för den delen, hihi! Vi lyckades dock lotsa oss igenom banan utan större bekymmer och sista rundan blev himla trevlig!
Nenne fick vara med att hoppa lite han också. Han skötte sig bra men blev lite stark och hängig stundtals, särskilt när jag tog bort gummisnodden som jag använde mig av för att hoppa några högre språng... Innan hindrena var han iaf fin!
Nu blir det vila, lite vin och skitsnack i soffan :)
Kram!

Hoppning * 4

0 Läs mer >>
Hej hopp!
Sitter nu i soffan efter en lång dag och väntar på att sambon ska komma hem, kan ju vara kul att ha sett varandra idag innan man går och lägger sig..eller sånt är kanske överskattat. Jag går nog och dunar när jag är klar med detta inlägg! Imorgon är ju stora dressyrhäst hoppardagen igen, nästan alla Saras hästar ska hoppas igen och eftersom hon inte direkt är intresserad av själva hoppningen men jag är så är det klart att man ställer upp som pilot!
Idag trimmade jag och Nenne på ungefär samma saker som igår. Jag började med att longera igång honom och redan när jag satt upp så kändes han mycket bättre än tidigare i veckan, skönt! Hoppas att det håller i sig nu!
Han får nog också göra ett lättare hopp/markarbetespass imorgon med fokus på lydnad och styrka, det gäller att passa på när Kundby Gårds ridbana för en gång skull är full med hinder :)
Nu blir det att nanna kudden så man orkar med allt imorgon. Jag måste ju sanera hemmet också eftersom det kommer tårtsugna gäster på Söndag!

Lång dag, sen kväll

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Igår var det ingen vanlig dag för igår var det min födelsedag!
Dagen i sig blev inte så olik alla andra dagar förutom att jag unnade mig att vara hemma en halvtimma extra efter jobbet för att äta lite tårta som Johan köpt med sig hem - och öppna paket då förstås!
Jag fick ett par nya träningsskor (som jag önskat mig) och en ny väldigt orange grimma till Nenne. Han blev ursnygg och ingen kommer att ta miste på vilken grimma som är hans. Bra att ha med på meetings med andra ord, man kan inte osyldigt "råka" ta fel, hihi!

I övrigt kan jag säga att man lätt och fort blir bortskämt när ens häst är så fin hela tiden. I veckan har Nenne varit lite seg och mör i kroppen. Han svarar segt på hjälperna och känns bara allmänt tråkig... Men man får inte glömma att det tar på hans muskler när jag hittat ett nytt sätt att komma åt honom. De "nya" musklerna är kanske helt enkelt lite utarbetade och behöver lite vila bara. Nenne är ju även den typen som lätt får träningsvärk..
Men man kan ju inte hjälpa att börja tänka att han kanske börjar bli dålig igen, så fort vi måste stänga igen stallet på nätterna så märker jag en viss skillnad med hans allergi. Absolut inget allvarligt, ngn host vid igångsättning i veckan eller lite snor i ena näsborren till och från.. Men är man en hönsmamma så är man =p Hur många ggr är inte ens häst döende för minsta lilla..?!? hihi!

Igår låg iallafall fokus på att få honom lyssna ordentligt, tusentals övergångar och flytta hit och dit för att få honom uppmärksam för hjälperna. Mot slutet var han mycket bättre, men det kan bli ännu bättre!
Idag blir det ett liknande pass för att följa upp gårdagen, hoppas att det lossnat och att jag kan börja där jag slutade igår =)

Ha en bra regnig dag =)

Bortskämd

0 Läs mer >>

Godmorgon i solskenet!

Idag känner jag mig mycket piggare än föregående dagar, så himla skönt!

Igår bjöds det, som sagt, på en tur ut i skogen. Jag tror att både jag och Nenne drog en lättnadens suck när vi kom ut till skogen och lugnet och bara hörde fåglarna som levde rövare. För jäklar i min lilla låda vad dem lät! 
Det var en väldigt väldehövlig skogstur - lite som terapi, man hinner lixom tänka men alldeles lagom mycket och sortera tankarna medans man ska hålla koll på en tokpigg häst också..! =)
Det är lite mycket nu, men det är väl det klassiska på våren - man känner sig piggare och vill så mycket, tar på sig saker och vips så blir det lite för mycket... Tur att det är roliga saker som man vill göra iallafall! =)

Idag tror jag att vi kör på samma tema. Uteritter lär det bli ont ett tag efter denna vecka så det gäller att fylla upp både Nennes och min kvot medans vi kan.
Sen blir det full rulle och toktrimmning mot Västerås och Högbo! Vila får man göra i graven... eller åtminstone efter Högbo så ska gammelman få en liten minisemester på en vecka blandad med vila och lugnare turer för att hålla igång kroppen.
Efter Högbo har jag inte riktigt spikat planeringen än, men jag har mina funderingar och små planer i huvudet ändå, allt ska bara klaffa med övriga livet och plånboken också =)

Ha en bra dag, det är ju sol och allt!!Skogstur

0 Läs mer >>

Halloj!

Jag förstår inte riktigt vad som händer, känner mig trött trots mycket vilande och sovande. Någon slags förkylning på G kanske, hoppas den försvinner fort. Det här har jag inte riktigt tid med!

Efter våran oväntade seger i Lördags så står vi nu inför ganska mycket planerande. Vi hade ju inte direkt räknat med final!! Men kul ska det bli, vi måste bara få de sista bitarna att falla på plats!
För min del blir det nog ingen förklass för Nenne, han har ju gått där förut utan problem + att vi ska ju på tre dagars meeting helgen efter så jag får försöka spara på honom och kick some as ändå! =)
 (Jag kan fortfarande inte förstå hur fin min lilla häst var, han har nog aldrig varit på avslappnad och ridbar inne på banan förut).
Jaja nog om det för stunden...

I Söndags fick Nenneman vila. Hade tänkt att skritta ut på honom en sväng i skogen men förstog ganska snabbt att det inte skulle gå utan varken snösulor eller broddar efter lördagens snöfall. Så han fick njuta i solen i hagen istället!

Igår blev det ett lättare lösgörande pass på ridbanan. Nenne var sjukt seg i kroppen, konstigt tyckte jag från början eftersom jag bara red en klass i Lördags vilket han ska klara utan problem. Sen kom jag på att eftersom jag inte hade någon hästskötare så fick han infinna sig i att stå på transporten och vänta dagen igenom, vilket resulterade i en hel del hoppande och stampande..det tar på krafterna det också, han ganska varm när jag lastade ut honom innan klassen började..!
Det blev fokus på många övergångar och tempoväxlingar för att få igång bakkärran samt många serpentiner, skänkelvikningar och diverse lösgörande övningar för att få honom mjuk igen.
Till slut, efter ca 30-40 minuter, lossnade det litegrann och jag nöjde mig för dagen, man vet ju själv hur det är att träna när man är stel och trött... =)
Idag blir det en skogstur!


Nenne i Västerås förra våren, här går alltså finalen =)

Planering