0 Läs mer >>
Efter en ganska intensiv vår och inte så intensiv sommar så kände jag att det var dags att ta tag i tävlings planeringen igen. Bra för motivationen om inte annat!
 
Som det ser ut nu är jag anmäld till Södertälje den 14/10. Planen är att han får gå både 120 och 130. Tror att det kan bli bra med två klasser eftersom han blir så lätt spänd när han inte varit ute på ett tag + att det är bra både för hans och mitt självförtroende att gå in i ett stort och bra ridhus med bra underlag och, förhoppningsvis, känna att vi gör två bra rundor.
 
Direkt helgen efter är vi anmälda till Hamres tävlingar, den 20/10. Där är han i nuläget bara anmäld till 130, dels för att det är tävling helgen innan och dels för att det är DM och grejer och sånt drar ju alltid ut på tiden...
 
Sen får vi se hur det känns och vad det är för tävlingar som poppar upp men siktet är inställt på Hamre igen, tror det var första helgen i november. Om det blir hela meetinget eller bara för en dag får plånboken och tiden utvisa, hihi.. =)
 
Först av allt åker vi ju ner till Flyinge med Robert på Onsdag, förhoppnigsvis går det bra så vi inte kommer hem förrän på söndag!! Ska bli så himla kul att se alla fina hopp och dressyr unkisar! Jag skäms nästa lite men jag har ju faktiskt aldrig varit på Flyinge..
 
 
Gårdagens ridning liknade Onsdagens fast ett snäpp intensivare. Uppvärmingen i stort sett lika och sen la jag till ganska mycket galopp - rida lite fortare - rida lite långsammare - lite fortare osv. Tog en stund innan det lossnade men sen fick han en riktig fin galopp i uppförsbacke, särskilt i vänstern där han var lite mer loss passet igenom.
Läste någonstans att den tredje dagen är den "gyllene" dagen då trimmningen lossnar och brukar ge resultat - vi får väl se! Planen är att göra samma lika idag men lägga in tusentals galoppfattningar =) Detta upplägg har iallafall gjort honom väldigt avslappnad de senaste två dagarna, nu är det "bara" den sista lydnaden som ska falla på plats också..!
 
 
Trevlig helg!!
 
 

Lite planering

0 Läs mer >>
Råkade visst lägga upp samma två ggr... Här är den sista!
 
 

Ojda

0 Läs mer >>
Hej hopp!
 
Eftersom jag bestämt mig för att Nenne skulle få ett lugnt pass till igår blev det mycket arbete i skritt. Fokus på lösgörande med väldigt många skänkelvikningar, renodla skänkeln så jag inte skulle behöva sitta och nöta. Han blev väldigt fin o mot slutet när jag travade lite så kändes han väldigt loss och fin!
Att gå tillbaka och nöta grunderna i skritt är någon som underskattas allt för ofta tror jag... =)
 
Här kommer förövrigt några filmklipp på Constanzia, hann bara lägga över dessa 3 innan telefonen dog batteridöden...
 
 
 
 
 
Have a nice day!
 
Kram

Grunderna + film

0 Läs mer >>
Trött tröttare tröttast!
Hörde inte väckar klockan imorse och väl i bilen till jobbet (ja jag fuskade o tog bilen, det regnar ju..) så stog jag o blinkade åt fel hål ett bra tag, när väl alla bilar passerat så kom jag på mig själv och tog andra hållet...jag skulle väl till stallet, hihi! =p
 
Igår var det som sagt Constanzias första hoppträning. Hon skötte sig väldigt bra och gjorde uppvärmningen med bravur måste jag säga. 6 hästar på en stor volt som ska trava över samma bommar och sen hoppa samma hinder i galopp kan bli lätt rörigt óch stressigt för en fyraåring som aldrig varit med om det förr men hon skötte sig kanon!
Väl till hoppningen blev det hela lite läskigt, hon är ju väldigt försiktig av sig så vi fick traggla oss över hindrena till en början (det var inte bara lite läskigt utan även lite stoigt emellanåt, hehe...).
Till slut hoppade hon alla hindren så fint! Man får ju inte glömma att det bara är andra gången hon hoppar utanför hemmet och dessutom har hon inte varit i ridhus så många ggr i sitt liv heller =)
 
Det kommer nog bli bra de där, man känner att hon inte direkt har "hoppblodet" i sig men hon är jätteduktig ändå - taxerar, oftast, själv till hindret och är försiktig om sig och tycker att det är kul att hoppa!
 
Håller på att ladda upp filmerna (tusen tack Åsa som filmade åt mig!!) men det verkar gå seegt så ni får se dem senare!
 
Nenne fick vila idag, men han kändes superfin i benen när jag tog in honom från hagen, skönt!
Man får inte glömma att rent fysiskt är hästarna som oss människor, ibland har man slagit i något och är lite öm för en dag och sen är det bra igen. Lätt att man eldar upp sig och tror att hästarna är halta och/eller dödligt sjuka... hypokondri är nog vanligast bland hos hästmänniskor - fast åt våra hästar då förstås för vi är ju aldrig sjuka..! =)
 
 
 
 
 

Trött!

0 Läs mer >>
Igår när jag kom upp till stallet så började jag med att rida Miss C liteggrann. Hon ska ju på sin livs första hoppträning ikväll så jag red bara en kort stund och kände att alla knappar satt där dem skulle. Hon har ju fått ta det lite halv lugnt några dagar så man kände att det kröp lite i skinnet men hon var snäll och duktig ändå, man känner att hon börjat bli lite mer vuxen!
Ska bli himla kul att se hur hon reagerar på träningen! =)
 
Sen gjorde jag iordning Nenne för en lätt jogging på ridbanan. Märkte ganska snart att han var väldigt varm o lite svullen i vänster fram... Longerade lite för att se om han var halt, lite lite kanske. Tyckte dock att benet blev lite bättre efteråt men inte helt. Idag är det ändå inplanerad vila för honom och sen får vi se hur han ser ut på onsdag. Hoppas hoppas att det inte är något mer än en liten hagincident...!
 
För att göra en egen lite minnes notering med alla värme/svullnader (fick fundera ordentligt igår för att komma fram till hur det var..);
Runsten - vänster fram
Misstänkt hovböld - höger fram
Nu - Vänster fram
 
 
 
 

En egen minnesnote...

2 Läs mer >>
Godmorgon!
 
Så var då tävlingsstarten avklarad, eftersom det var ganska många helger sen som vi var ute sist så kändes det lite som "premiären" på nytt... inte minst för Nenne som inte ens varit iväg och tränat någon annanstans än hemma.
Övertaggad häst redan på stallgången och när jag hoppade upp på plats tog det ett bra tag innan han kunde skritta, hehe..!
 
Jag hade bestämt mig för att rida fram ganska länge eftersom jag visste att han skulle vara ganska taggad ( = spänd) och vi skulle ju ändå bara starta en klass. Han kändes bra på framridningen, framhoppningen blev lite kort men han kändes väldigt fin, bjöd bra på hindrena och lyssnade!
Planen var att ta ett hinder i taget, låta honom vara lite "fri" som han gillar, bara galoppera på och inte störa honom för mycket.
 
Väl nere vid banan så blev han stressad/taggad eller någon slags kombination och skulle inte alls in på banan och visade sina allra finaste cirkus konster - stå på bakbenen.. suck! Inge idé att stressa upp sig, klappa lite och ta om det ingen.. Vi fick bli ledda in på banan och så var det bara att ge sig iväg eftersom vi redan fått startsignal!
Han bjöd jättefint på ettan, lite tittig men hoppade bra när jag la på ben, samma på tvåan och trean men sen tvärstopp på fyran. Han bjöd på hindret, kom perfekt men icke.. två stopp och sen uteslutna..
Jag vet fortfarande inte riktigt varför... hans lilla reptilhjärna kan bli lite "överhettad" ibland men då brukar han inte ens bjuda på hindrena (som i Högbo) så min bästa gissning är att han blev lite försiktig pga av underlaget (som han i normala fall inte brukar bry sig om) eftersom vi vurpade på Runsten. Kanske därför han överhoppade sig så rejält också? När jag kom ut från banan såg jag även att ena framskyddet satt rejält på sniskan så det kanske också var ett störningsmoment..? Vem vet, svårt att alltid veta vad som försigår där mellan öronen..
Han var iallafall pigg och glad efter vi kom ut från banan så jag passade på att rida en ganska lång sväng på deras fina ridväg och varva ner! 
  
Nog för att han brukar överhoppa sig men denna gång tar nog priset, kolla in tvåan!
Jag är nog en av de få som kommer ut med ett stort leende på läpparna när hästen vägrat ut sig... hihi!
 
Det har alltid varit jättesvårt att veta hur mycket jag vågar gå på honom när han stoppar inne på banan, han kan ju blir rejält stressad där inne (även om det blivit tusen ggr bättre!) och man vill ju inte spä på det... Bara att stryka medhårs och hoppas på en mer avslappnad häst nästa gång!
 
Många ord om en liten start.. Igår blev det iallafall uteridning och bus i skogen! =)
 
 
 
 
 
 
 

Höjdhoppning...

0 Läs mer >>
Taggad inför morgondagens tävling!
 
Det var ju ett tag sen sist så det ska bli kul att komma ut och lufta sig lite =) Dock har jag inte någon som kan  följa med än, så om det finns någon frivillig där ute som har lust att offra några timmar på eftermiddagen så säg till!
Annars får jag försöka charma någon att hålla honom ett tag på plats.. jag startar ganska tidigt så hinner inte gå banan för att sen ta ut och göra iordning honom, han måste vara klar att sitta upp på! Om jag har otur så får jag en parkering långt bort eftersom jag kommer sent.. Men det löser sig sa han som sket i vasken.. =)
 
Igår fick Nenne iallafall vila. Jag var tvungen att åka och uppdatera min klädgarderob inför Saras 30 års kalas och det fanns ingen som kunde motionera djuret. Han är ju inte direkt det djuret man vilar i form men om jag bara rider igenom honom ordentligt idag så ska det nog inte vara ngn fara =)
 
Denna gång satsar vi på en rosett, helst topp 3 kulörerna!
 
 
 
 

Taggad

0 Läs mer >>
Nu börjar det verkligen bli höst mina vänner..man hinner knappt komma ut till ridbanan på kvällarna efter jobbet innan det är alldeles kolsvart..
Om man vill göra livet ännu mer spännande då kan man plocka fram några hinder och bygga en serie i mitten på ridbanan där lyset är som sämst, hehe.. Nää så illa är det inte men det kändes ändå sådär.. =)
 
I vilket fall som helst bygge jag räcke - 7,5 meter - räcke - 14,5 - 15 meter oxer.
Ganska bra att ha 3 galoppsprång till sista hindret får då var jag själv tvungen att vara lite aktiv och inte bara "åka" genom serien. Det kan hända mycket på 3 galoppsprång på Nenne... Han var super pigg, kanske lite för pigg, men var kanon innan och i serien. Efter var det lite lätt svårt att bromsa men av erfarenhet så brukar han vara bäst inne på banan när han har den känslan på framridningen så jag hoppas att det är någon bra..!
 
Hoppade igenom den lågt några ggr för att sen höja upp två ggr tror jag det var, sista gången låg räckena på 120 och oxern på 130.
Jag som inte brukar hoppa högt hemma får verkligen träna på det nu när jag inte varit iväg och tränat på evigheter! Eller högt och högt, allt är relativt...trimma på cavalettibockar tycker jag är trevligt. Jag kanske ska börja införa SM i cavaletti trimm?? Hihi! =)
 
Nenne ser alltid så lydig ut på bild, tycker att denna representerar honom lite bättre.. Västerås i våras!
 
 

Mörker hoppning

0 Läs mer >>
Godmorgon!
 
Mycket trimma är det nu. Nenne sköter sig fin fint och har blivit riktigt fin en stund inpå passen.
Det jag fokuserar mest på är att få honom jämn på tyglarna utan att krångla till det för mycket, inget "bända och böja" här inte. Utan mer se till att han svarar fram för skänklarna och tar förhållningarna på en gång, tusentals övergångar och tempoväxlingar med andra ord samt "renodla" skänkelhjälperna lite genom att flytta sidvärts... =)
 
I Måndags fokusera jag även mycket på den förvända galoppen och till slut blev han riktigt avslappnad och fin där och då blev även bytena väldigt lätta. Som ni kanske märkt så övar jag mycket på det nu så det även ska sitta på tävlingsbanan sen! =)
Igår när jag kände att han var tillräckligt framme för hjälperna gjorde jag rejäla tempoväxlingar, tokfram på långsidan och tillbaka på kortsidan samt vända åt andra hållet och byta varv, leka lite helt enkelt!
 
Idag nalkas hoppning och om jag orkar så tänkte jag släpa fram en liten serie. Hoppa igenom några ggr som uppvärmning och sen höja upp för att få höjden utan att han blir allt för trött.
 
Men först är det jobb som vanligt!
 
Hej hej!
 

Trimma trimma trimma

0 Läs mer >>
Ny vecka och nya utmaningar igen!
Helgen har varit väldigt stillsam..mycket lugnare än tänkt men ack så skönt att få vila upp batterierna ordentligt igen. Nu är det bara att köra på ordentligt till nästa gång!
 
Nenne har jobbat på fint, under veckan har vi hunnit varit ute och galopperat två ggr med ponnysarna. Kul tycker vi men dressyrarbetet har blivit lite lidande, inte alls lika kul att jobba igenom honom på ridbanan efter det...
Igår hoppade jag igenom honom lite, först travbommar som uppvärmning, fokus på att bara ha honom mellan hjälperna och rida rakt och sen hoppade jag en oxer med galoppbom innan och efter för att påverka språngkurvan lite. Som vanligt gör han alla övningar med lätthet, är något svårt för den kusen? Dock så hade jag lite problem med att hitta galoppen i högervarvet eftersom han fortfarande är lite hängig i den tygeln, vilket resulterade i två "kråksprång".. och lite si och så med avsprångspunkten emmellanåt.. Men Nenne räddade det hela så fint. Inga höjder bara hitta rytmen =)
 
När bommarna ändå var framme och jag skulle rida Miss C så fick hon också hoppa. Oxern fick dock bli ett räcke med markbom.
Hon utvecklas verkligen från gång till gång. Lite väl försiktig till en början men sen kommer turbolisa fram och all osäkerhet är som bortblåst!
Till en början tror jag ändå att det är viktigt att ta det lite piano, inte höja eller försvåra för mycket för henne utan bara bygga upp hennes självförtroende och teknik ordentligt. Om det skulle gå fel en gång nu i början tror jag att hon kommer bli väldigt osäker och det vill vi ju inte riskera. Balansen mellan försiktig och rädd... =)
 
Följande vecka så ser planeringen ut som följer för Nenne;
Måndag - Trimma
Tisdag - Trimma
Onsdag - Hoppa igenom honom igen, kombination?
Torsdag - Skritta ut
Fredag - Trimma - bara checka att allt stämmer
Lördag - Tävling! 130 Rådmansö
Söndag - Vila eller ut
 
Mycket trimma i veckan för att verkligen få loss honom i högersidan och fin inför tävlingen!
 

Måndag

2 Läs mer >>
Hej hopp!
 
Känns som att jag bara inleder med att dagarna går så fort, så idag lämnar vi den raden fort och uppdaterar hur veckan har gått istället.. =p
 
Lördag blev det hoppning för Nenne, Miss C och Florie. Jag hade byggt upp en liten "bana", långsida snett igenom långsida. Den första långsidan började med trav bommar för att sen byggas till en liten 5 och halva.
Unkisarna skötte sig utmärkt och hoppade igeom allt så okomplicerat som det bara gick, Florie var det mycket krut i som vanligt men hellre det än tvärt om!
Nenneman fick mest koncentrera sig på 5 och halvan efter uppvärmningen. Han har de senaste dagarna varit lite stel i högern så det var mycket i lösgörande syfte som han fick hoppa den. Han gjorde den kanon även om det blev lite vilt efter... =)
 
I Söndags  trimmade jag honom på ridbanan. Mycket lösgörande, öppnor, slutor och sidvärts för att få det sista att lossna. Han blev riktigt mjuk, fin och avslappnad stundtals. Så himla härligt när man verkligen känner att man får det att släppa!
Sen var det dag att åka med Robert aka Leif Loket till Enköping. Han skötte sig kanon, men bedömningssport är alltid bedömningssport - min enda kommentar är att det är skönt med hoppning...glasklart antingen river man eller inte, hihi =)
 
Måndag blev också trimma på ridbanan efter att ha skrittat på åkern utanför och ätit supergoda äpplen från äppelträdet som står där utanför - mums! Sen blev det mest repris från söndagen men även med förvänd galopp och ett och annat byte. Det tar sig sa mordbrännarn!
 
Igår red jag Miss C på ridbanan. Hon är så himla mjuk och fin den hästen, kanske inte den finaste att se på alla gånger (även om det tar sig) men hon ger en sån trevlig känsla och då blir det så himla roligt att rida! Hon hade vilat i två dagar så jag mest checka gas, broms och red igenom alla gångarter. Hon pinnar på så fint på tygeln =)
Nenne fick busa lite i linan, han verkade tycka att det var fantastiskt kul att springa i lina i bara grimma och utan inspänning.. =p
 
Förresten har bilderna från kvalite´n kommit, enjoy!
 
Robert
 
Constanzia
 
Rico
 

Onsdag

0 Läs mer >>
Godmorgon!
 
Dålig aktivitet här.. men allt bara flyter på nu så dagarna bara försvinner - på ett bra sätt! Mycket roligt som händer =)
 
De senaste dagarna har jag trimmat Nenne lite på ridbanan. Det känns att jag nöjt mig med "ganska bra" den senaste tiden och nu de senaste dagarna har jag krävt lite mer än så. Han har tagit det bra och mot slutet av passen har han varit ritkigt fin!
Igår plockade jag fram några cavalettibockar och galopperade över också, nyttigt för honom med lydnadshoppning och nyttigt för mig att träna avståndsbedömning. Dessutom tusen ggr roligare än att trimma utan bommar... =)
 
Idag är tanken att jag ska rida Miss C och Nenne får vila.
Imorgon ska hela högen hoppas och på Söndag tror jag att jag passar på att rida ut. Sen ska ju Robban till Enköping också och gå kval, det får man inte missa (han är ju redan kvalat men mest för rutin)!
 
Förresten så har jag "råkat" köpa ett jättefint sadelskåp i plåt. Sara skulle få ett sponsorskåp men det blev lite tillbucklat i frakten så jag fick köpa det för en billig peng. Så nu måste jag ju leta upp ett meeting att åka på så jag får visa upp det!
Försökte ladda upp en bild från telefonen men det gick som vanligt inte....suck! Ska försöka ladda upp bilderna på min dator hemma någon dag. Bilderna från kvalitén har jag heller inte fått än... Men vad gör det om hundra år?
 
 
Ha en bra dag allesammans!

Snabb uppdatering