0 Läs mer >>
Massa vitt guld trillar ner från himlen! Tror vi är inne på tredje dagen nu. Vädergudarna där uppe - glöm inte att lagom är bäst! :-)

Var lite sen upp till stallet igår. Fick börja med att slita in hästarna för att sen sätta igång med mockning och dylikt. Både hästarna var ju tvungna att broddas och Nenne hade tappat en framsko.. Orkade inte direkt stressa så allt fick ta sin tid. Hästarna fick enorma styltor ute på ridbanan så jag beslöt mig för att longera båda igår igen, bättre än inget. Jobbigt att pulsa i snön!




Denna bild tog Maria på mig in action...Precis när jag slagit på skon o böjt upp sista sömmen så gick strömmen.. "Öööh Nenne stå still nu...stå still säger jag..." som tur var kom den tillbaka efter kanske 30 sek och jag kunde fortsätta mitt livsverk!



Det vita guldet

1 Läs mer >>
...och blåsten avtog efter en stund. Så jag beslutade mig för att longera båda hästarna. Florie fick gå lätt inspänd med gummisnodd och bara koncentrera sig på att lyssna. Hon var lite pigg men fin! Det är ju så sjukt mkt tacksammare att jobba dem i snön :-)
Nenne longerade jag bara i grimman och han var nog den som var mest lycklig över att komma ut i snön. Han har ju dessutom vilat i två dgr.. så fort vi kom ut på ridbanan så satte han näsan i snön för att sen rulla sig ordentligt, upp och sen köra cirkus skola! Kul o se, han är ju lite lydigare så man behöver bara hålla lite lätt i snöret och ptrooa när det börjar se lite väl vilt ut ;-)



Efteråt mysde vi lite med Maddox, eller Maddox mös mest med Nenne faktiskt!


Min önskan slog in..

0 Läs mer >>


Laddar upp med lite värmande te innan det är dags att bege sig ut i blåsten. För min del får det gärna komma lite snö, men snö/regnslask storm gillas inte!
Upp, hjälpa till att ta in hästarna, fixa o så får vi se om Florie kanske får gå lite..beror på blåsten!

Uppladdning

0 Läs mer >>
Lika trögt att gå upp idag som igår, mörker och en liggande förkylning är svaret på det... Men det är bara att köra på!

Igår var det som sagt segt, kändes som att allt stallgöra gick i ultrarapid - sengångaren Angelica!
Eftersom kärste Florie snällt fått levt i skymundan i två dagar så bestämde jag mig för att det var hon som skulle ridas. Mitt sega humör smittade av sig tror jag och hon var super fin! Hon fick mig även att vakna till när hon blev rädd för något i mörkret och hoppade iväg när jag var som minst beredd. Hon är verkligen världens snällaste på det viset och brukar inte visa sånna konster... ;-)

Nenne fick nöja sig med borstning o lite mys. Idag får han jogga lite :-)

Energin??

1 Läs mer >>
Man kan säga att den där mardrömmen jag pratade om häromdagen hade varit ett ganska bra senario såhär i efterhand... Tävlingen igår gick verkligen inte alls bra.
 
Vi åkte i tid (efter att ha behövt gå upp astidigt eftersom klippmaskinen krånglade kvällen innan och jag hann inte göra klart allt, inte ens klippa klart hästen..) och kom fram alldeles lagom till att kunna kolla läget och fixa innan det var dags att lasta ur och fixa alla förberedelser och sitta upp. Alla hästar jag sett innan hade varit ganska spända inne på banan så jag koncentrerade mig på att han skulle lyssna på mig. Många övergångar och sidvärts. Han kändes fin, lagom avslappnad och lyssnade ganska bra. So far so good!
 
Inne på framhoppningen var han också bra till en början. Hoppade lilla flera ggr och sen räcket några ggr upp till ca 1,10 -1,20 innan jag tog oxern. Då hoppar han över hinder stöden, tar det igen och samma sak...och sen vill han inte hoppa mer, inte ens räcket. Han bjuder men ångrar sig. I samma stund börjar snorungarna ropa in mig på banan (ursäkta uttrycket men jag meddela dem vänligt två ggr att jag kommer snart, dom kanske såg att jag hade lite problem..), i vilket fall som helst kom jag inte över ngt mer hinder, inte ens på banan.
Han var inte direkt spänd (som annars brukar kunna resultera i överhoppning eller vägran) utan det kändes mer som att han bara inte ville. Han blir lixom osäker när han hoppat sådär stort, frågan är bara varför han gör det??
 
Jag tror verkligen inte att han gör det för att vara dum, men jag har också svårt att tro att han har ont ngn stans, det har verkligen börjat lossna på marken nu o där känns han super, avslappnad och mjuk. Men igår var jag i stort sett villig att köra in honom till kliniken på en gång för att kolla upp det. Idag är jag lite lugnare och tänkte att jag ska känna lite på honom i veckan och hoppa några låga oxrar för att se vad han gör.
 
Han gjorde ju precis samma sak på Rådmansö där vi trodde att det var underlaget och en övertaggad häst som gjorde det. Sen har han ju haft lite hoppvila men hoppade bra både på Agneta träningen, John träningen och hos Åsa. Hemma i fredags tenderade han att göra lika som igår på oxern.. även hos John men inte alls i samma utsträckning. Då pratar vi inte höga eller breda oxrar, runt en meter.
 
Inte alls roligt, igår var jag verkligen uppgiven - Nenne som alltid hoppar... Får som sagt känna av lite i veckan o se vad jag ska göra =) Aldrig en dålig idé att kolla upp honom ändå kanske.
 
 
 
 
 

Inte så bra...

0 Läs mer >>
Herregud snart är jobbveckan slut igen, dock skönt med helg även fast dem brukar vara mer fullspäckade än vardagarna... :-)

Min mardröm blev iallafall (peppar peppar) inte en sanndröm och nu har det ordnat upp sig till på Söndag. Snällaste Cornelia följer med också!!

Idag blev det ett lättare lösgörande pass för Nenne. Släpade fram vattenmattan för att ha ngt att göra - Angelicas 5 sätt att ta sig över en vatten matta..framlänges, baklänges, i skritt, trav o galopp...inte baklänges i traven o galoppen då förstås, tyckte de va överkurs! I vilket fall som helst var Nenne mjuk o fin hela passet igenom, då är det hela som roligast!

Imorgon tänke jag släpa fram lite hinder o hoppa igenom honom inför tävlingen. Inte supermånga språng utan istället lite höjd är tanken. Kombination skulle vara ngt också... har ju dock bara 6 stycken hinderstöd så det gäller att fördela dom på bästa sätt!

Nej nu tänkte jag faktiskt sova, inte ofta man går o lägger sig såhär tidigt. Tanken är att vara uppe med tuppen imorgon o på jobbet tidigt så jag kan gå hem tidigare!




Hoppas på finväder till helgen också, lika fint som sist när vi var ut m Colle skulle sitta fint :-)

Redan torsdag

0 Läs mer >>
Tisdagskvällen bjöd på fina hästar, alltid lika trevligt tycker jag!
 
Nenne tar ju sin lilla tid att värma men sen blev han superfin. Jobbade på samma gamla som jag gjort den senaste veckan. Svara fram för skänkeln ordentligt. Superbra övning är den som sista gruppen fick rida för Roffe - flytta lite sidvärts på volt och sen fram ordentligt i trav. Hästarna ska svara på en gång!
När han var sådär mjuk o fin så passade jag på att galoppera lite över en cavalettibock, mest för min egen skull. När man inte hoppat så mycket på ett tag så kan jag bli lite osäker på avstånden, måste träna känslan ofta! :)
 
Florie var också supertrevlig igår. Började lite "bakvänt" och efter att jag jobbat henne i skritt en liten stund så fick hon börja med att galoppera. Som jag skrivit förut så blir det lätt lite stressigare i trav, så jag tänkte att jag skulle försöka undvika det. Måste säga att det var en smart plan och hon var fin hela passet igenom! Efter att ha värmt upp i galopp (ganska kravlöst galopparbete då förstås) så gick travarbetet mycket bättre och när jag sen fattade galopp igen så var den tusen ggr bättre än jag varit med om tidigare. Kul! En annan kanske börjar hitta knapparna också... :)
Avslutade trots att jag egentligen inte ville, vänster galoppen var verkligen som en dröm där på slutet!
 
Idag får Nenne, enligt planen, vila och en annan plan är att han ska få genomgå lite frisering inför helgen..
Hade förövrigt den konstigaste dröm inatt om att jag fick stryka mig från tävlingen - disaster!! (det har nämligen krånglat lite, hade glömt föra över tillräckligt med pengar på tdb kontot så jag står fortfarande inte med på startlistorna..men det ska nog ordna sig ska ni se)
 
Have a nice day!!
 
 
 
 

Fina hästar

1 Läs mer >>
Lätt att gå upp imorse när Dogge hade kurat ner sig o mysde brevid en... jobbiga matte råkade visst ta kort med blixt också..


Hästarna skötte sig bra igår. Florie var fin i stort sett hela passet, mot slutet var det bara att glida med och le!
Nenne som aldrig bockar visade sina högre skolor på linan igår med bock och bakutsparkar. Det var något som var väldigt läskigt i buskarna.. Han var ungefär som en treåring att longera efter det men kul att han har roligt gammelman!

Här är förövrigt en bild på dem nya småglinen som jag tog i helgen. Söta Vito o Vincent! Eller humle o dumle kanske, jag har nog aldrig sett att dem står mer än en halvmeter ifrån varandra.. ;-)




Seeg morgon

0 Läs mer >>
Upp i tidig arla igår igen. Klockan 09,00 hade jag och Åsa en hoppdate hemma i Naomis ridhus. Tar bara 20 minuter för mig att köra och det är ju så himla mycket trevligare att hoppa med sällskap!
 
Döm av min förvåning när det redan stog en transport parkerad utanför ridhuset, hoppas att det bara inte är en dressyrtant var min första tanke. Men det var det inte serru, det var två ambitiösa hoppryttare (vad annars, hihi) som redan hade plockat fram en väl genomtänkt övning. Perfekt!
Övningen i sig var väl egentligen lite mer styrke/teknik övning för hästarna än vad vi tänkt oss men man tar vad man får och det var bra övningar så det var bara att köra =)
 
Började med att värma upp över en lite bock på volt åt bägge varven för att sen gå till två små räcken på diagonalen med galoppbom framför och efter. Efter det hade dem byggt upp en läskig studs på voltspår och sen skulle man pricka den andra bocken som vi värmde upp på. Vänster varv gick bra när, särskilt när piloten höll lite mer på yttertygeln. Eftersom han gärna vill landa i fel galopp så fuskar jag gärna och "drar" in honom i rätt galopp - Igår var han så städad och fin att jag inte behövde göra det!
Högern var lite svårare, inte lika mycket stil, lite mer finess och prickade alla hinder gjorde vi ju!
 
Avslutade med att höja räckena på diagonalen lite, 105 och 115 mätte Åsa dem till, för att bara känna hur han kändes på "vanliga" hinder. Han var över förväntan! Lyssnade ganska bra och hoppade avspänd. Passade på att prova svänga lite kortare svängar och det fungerade bra. Ibland när han inte tar förhållningarna hamnar vi lite i botten, inte katastrofalt nära för gårdagens höjd men lite att finslipa på.
Hade "garderat" mig med babypelhamet med dubbla tyglar och han gick riktigt bra på det.
 
Kom på efteråt att jag skulle tagit lite bilder o filmat lite, men det får bli till nästa gång =)
 
Veckans plan;
 
Måndag - Nenne longera/tömmköra, Florie trimma på banan
Tisdag - Nenne lösgörande på banan, Florie trimma vidare
Onsdag - Nenne vila, Florie spekulanter
Torsdag - Nenne trimma, Florie vila (?)
Fredag - Nenne hoppa igenom lite, Florie får kanske ta några skutt också
Lördag - Nenne jobba igenom inför tävlingen, de som känns behövs. Florie ut.
Söndag - Nenne tävling 120, 125 Heby! Florie vila.
 
Får som vanligt se hur den håller... =)
 
 
 

Söndags hoppning

0 Läs mer >>
Började dagen med en morgontur på Nenne. Vändplanen fram och tillbaka är en alldeles lagom tur nu när marken är så mjuk och man kan trava o galoppera i stort sett överallt. På tillbakavägen mötte jag jägarna som skulle ut o jaga älg. Trodde älgjakten var över men tydligen inte. Dom lovade att inte skjuta någon häst... :-)


Sen hem och byta om o fixa för att åka på Bees invigning av nya Thai restaurangen i Norrtälje. Kom o ät! Det har blivit superfint och jag slår vad om att det kommer vara den godaste maten i hela Norrtan!





Det har även varit munkar där tidigare i veckan och spridit lite lycka, tur o massa positiv energi. Denna målning lämnade dem efter sig. Hoppas det hjälper :-)

Direkt efter invigningen åkte vi till Brottby för fika. Stina 4 månader. Gott med fika!
Nu är jag hemma o har städat lite. Soffmys för resten av kvällen!


Mamma o lilla Thea :-)


Pappsen!

Lördag

0 Läs mer >>
Jag hänger inte riktigt med denna vecka vilken dag det är, redan Fredag idag och för mig är det flera dagar kvar till helg. Jag kommer lixom bli glad flera gånger om när jag påminns om att det faktiskt är fredag!
 
Igår fick Nenne vila och Flurrisen fick sig en genomkörare. Hon kräver att man lägger all sin själ i just det passet och då är det skönt att rida utan tidspress =)
Hon var ganska fin från början, avslappnad. Brukar uppleva att traven känns "stressigare" än galoppen men igår var det tvärtom. Tror dock mest att hon var pigg för hon lyssnade ändå ganska bra och höll sig för det mesta mellan hand och skänkel och väntade trots att man kände att det kröp i kroppen emellanåt.
Hon är så himla söt, vill mycket (för mycket ibland) och blir lite förnärmad och stressad när det inte klaffade. Egentligen en bra egenskap men man måste lära henne att det är inte hela världen om det gick lite fel.
Göra om och göra rätt.
Det känns iallafall som att jag har börjat hitta lite fler knappar på henne, man kan lättare gå tillbaka till "ursprungsläget" och slipper lika många onödiga missförstånd.
 
I helgen är planen att Nenne ska ridas ut på Lördag, även Florie om jag får sällskap. Kanske vågar mig runt lilla rundan sjäv beroende på hur modig jag känner mig. Med sällskap är hon ju kolugn så det borde gå själv också.
På Söndag tar jag transporten och Nenne till Åsa och hoppar tillsammans med henne och Naomi i deras ridhus. Ska bli skoj!
 
Åsa på den gamla goda tiden! =)
 
 
 
 
 

Torsdagens bravader

0 Läs mer >>
Minns ni för ett tag sen att jag skrev att jag kunde börja styra kvaliten på mina ridpass lite mer (o även att jag skulle få äta upp att jag sa så...)?
Dem senaste veckorna har den där uppätningen skett o det har känts som att jag mest famlat i mörkret...Men igår kändes det som att jag äntligen fick vara med och bestämma igen. Så himla skönt!

Red bara Nenne igår och jobbade med två bommar, 21 meter emellan. Kunde variera mellan 5 och 8 galoppsprång. 8 var lite klurigt, speciellt i höger men det gick utan allt för mycket tragglande!

Gårdagens betsling... de senaste dagarna har jag kört på vanligt bett o "skarpare" inspänning men igår gjorde jag tvärtom. Fungerade uppenbarligen fint. Slog nästan inte alls mot handen o var stadig utan att hänga sig på. Nu vill jag bara ha det så på det vanliga bettet igen :-)


Den där känslan

1 Läs mer >>
Man kanske inte ska skylla på att hästen känns lite oliksidig ibland när man själv ser ut såhär... Det var ett bra tag sen jag såg ut såhär sist, men nu har det uppenbarligen kommit tillbaka.. :-\ Tror dock att det bara är snett där uppe iallafall för att se det från den ljusa sidan! :-)



Snyggve!

Allvarligt

0 Läs mer >>
Pigga djur igår igen, har nån matat dem med flera kilo havre kan man undra?
Nenne fick som sagt ett lättare pass, jobbade mycket med att han ska lyssna på hjälperna på direkten och att ha galoppen aktiv heela tiden! Galopperade lite över en bom för att se att de fungerade.. :-)

Flurris var också pigg! Försökte länge med tricket "låtsas vara rädd för något" för att komma undan.. Den gubben går man inte på och efter ett tag började hon lyssna på mig igen. Duktig!

Idag har jag inte riktigt planen klar över hur passen ska se ut. Den som lever får se :-)

Tisdag

0 Läs mer >>
Pigga hästar var ordet igår kväll!
Båda hästarna fick jobba på ganska länge och jag kom hem seent!
 
Florie fick jobba på som vanligt, ta det lugnt och fint i alla situtationer och slappna av. Blir lite extra svårt när man är pigg men jag tycker att hon jobbade på fint ändå :)
 
Nenne fick börja, enligt order, på töm. Han tror jag var någon blandning av pigg, träningsvärk och såklart lite bråkig på det..
När jag väl trasslat in honom i linor och inspänningar (note to self, det finns en anledning till att jag i vanliga fall brukar ta på honom sånt i stallet - han tycker att det är så hysteriskt kul att stå still finns inte på kartan..) så jobbade han på bra i tömmen. Johns budskap verkade ha gått väl fram till honom och det är nog jag som måste blr lite snabbare i mina reaktioner. Jag han bara tänka trav eller galopp och han for iväg! =)
När jag satt upp märkte man av den där träningsvärks biten lite mer, trodde ett tag att ngn bytt ut Nenne mot en islandshäst...traven var minst sagt ett spännande moment. Efter en liten stund kändes det helt okej och jag slutade där så han inte skulle behöva springa hur länge som helst.
 
Idag blir det ett lite lättare pass, framförallt för Nenneman.
Hoppas bara att banan inte tänker vara frusen ikväll, det var kallt nu när jag gick till jobbet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pigga djur

0 Läs mer >>
 
Hej hopp!
 
I rubriken kan man säga att helgen sammanfattades lite kort!
 
I Lördags åkte jag till John och tränade, jag skulle vara där kl 09,00 och fick för mig att jag skulle hinna klippa Nenne innan träningen. Resultatet resulterade i ngn slags zebra randig häst med pudelben eftersom jag bara hann klippa ner till knäna och att jag sladdade in på gårdsplanen vid halv 10. Så kan det gå!
Klippningen tar jag tag i igen tills det är dags att åka till Heby och tävla..
 
Träningen i sig gick ganska bra, det vi behövde hjälp med genomsyrade hela passet - han är okej så länge jag inte kräver jätte mycket men när jag kräver "lite till" så blir det bråket from hell som uppstår. Ingenting fungerar, metodiskt bara fortsätta och inte bli arg på honom. Skickligheten måste vinna över styrkan..
 
Efter att jag värmt Nenne lite ville John sitta upp och känna på honom. Han var inte jättenöjd om man säger så, varken John eller Nenne med för den delen..!  Så fort man kräver lite så slår Nenne bara mot bettet, blir stark och olydig (särskilt när han är lite pigg som han var i lördags).
Jag fick tipset att longera/tömmköra honom inspänd på volt med vanliga inspänningstyglar innan jag sitter upp. Bara kräva att han ska svara fram direkt när jag ber om det och ta tillbaka på en gång när jag ber om det. Då kan han bråka bäst han vill med inspänningarna utan att jag ska behöva bråka med honom allt för mycket. Han måste respektera bettet. Hålla mest på ytter och bara svänga med innertömmen.
 Efter en stund fick jag sitta upp igen och vi jobbade mycket med att kunna svänga honom. Vi hoppade många låga hinder med skarpa svängar både före och efter. Hoppade även Roffes övning med bom - 5 meter oxer - 3 meter bom och som avslutning en serie på rakt spår med bara låga räcken och bommar.
 
Väldigt nyttigt för oss båda och nu har jag fått lite mer tips och inspiration hur jag ska träna vidare!
 
Tur att han är söt...
 
När jag kom hem trimmade jag Florie en stund på ridbanan. Hon jobbade på jättefint!
 
I Söndags fick båda vila och jag åkte med Sara när hon och Robban skulle rida Clinic och ta emot sitt pris från kvalitén. Himla trevlig och vilken anläggning vi var på! Drömmen om man säger så.
 
Nej nu ska jag sätta fart! :)
 
 
 
 
 

Träning, klippning oc...