0 Läs mer >>
Hej hopp!
 
En annan har lite sjukstuga här hemma, en sådär konstig förkylning där jag inte känner mig direkt dålig när jag bara sitter men så fort jag gör något blir livet lite jobbigare... Imorgon blir det nog jobb igen, så himla tråkigt hemma..:) 
 
Eftersom det är tävling i helgen så vill jag ju inte att Nenne ska vila helt. Igår blev det därför en skogstur tillsammans med Sars och Florie. Väl igenom halva rundan när vi sitter där och pratar så kollar jag upp och tror att jag ser en häst, kollar igen och det är ju en älg bara några meter framför oss (ni minns väl förra hösten när jag och Nenne blev jagade/förföljda av en fjolårskalv...) - jag fick lite halvt panik och skriker rätt ut (hihi jaa jag är lite rädd för älgar nu), vänder Nenne rätt om och börjar gå därifrån och tror ni inte älgkraken går efter...Nedrans älgar, håll er för er själva!! Jag vågar inte titta bakåt men efter bara en liten bit så konstaterar Sara att älgen sackat efter, jag var dock livrädd hela vägen hem! Till råga på allt så hade det hunnit bli ganska mörkt på hemvägen...nej detta var nog sista gången jag rider ut kvällstid! Hur många älgar kan det finnas i den lilla skogen?!?
 
Idag måste jag nog låta Nenne hoppa lite, han har ju inte gjort det sen Hallstavik. Tänkte försöka snickra ihop ett lång vatten, för det har dem ju tydligen i Märsta nu för tiden... :)
 
Nej då är det väl bara att återgå till soffliggandet, så kanske man blir  helt kry till helgen om man har tur!
 
 
 

Sjukstuga

1 Läs mer >>
http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter/2012/8/Delad-gangartsseger-pa-Stromsholm/
 
Synd bara att dem inte fotade i dressyren, hans rätta element med rätt ryttare... :)
 
 

Kolla in!

0 Läs mer >>
Godmorgon!
 
Skrivandet här går lite trögt för tillfället, men håll tillgodo, snart är jag kasnke inne i ett bra flow igen..!!
 
I Lördags var det då kvalite´n, en mycket trevlig dag med solsken och ett bra crew som fick allt att flyta på bra! Enligt omgivningen kanske vi verkade lite förvirrade men vi höll tiderna utan problem.. =)
 
Finaste Robert var då först ut på morgonen. Han skötte sig utmärkt i dressyren och kvalade lätt till finalen, så Flyinge here we come!!
I hoppningen var han lite trött/spänd (något vi hade räknat med eftersom det var i dressyren han skulle ge allt), jag tyckte dock att han hoppade mycket bättre än vad han brukar göra hemma när han är trött och skötte sig utmärkt. Han blir lite spänd över ryggen och kniper ihop hela rumpan.. Lite svår att få fram men hoppade allt utan problem, ett ynka litet stopp på sista hindret som han tyckte var konstigt.. Men hoppade det så snällt på andra försöket. 5-5 fick han, lite lågt tyckte vi, åtminstone på temperament betyget..
 
Rico var också han lite trött. Det visade han genom att tok stanna redan när vi skulle "skutta fram" och tokstanna och kastade sig så att hela domarkåren fick  fly fältet... Efter att jag varit på honom lite så hoppade han. Även han fick betyget 5-5 (jättekonstigt eftersom Robban som hoppade villigt också fick en femma på temperamentet??).
 
Sist ut var då lilla Constanzia, hon har ju egentligen aldrig varit utanför Rimbo och hon skötte sig som en liten prinsessa! Hon fick superfina poäng på dressyren med en 8:a på typen och fina ord! Vi hade i förväg sagt att om hon fick 6 rakt igenom skulle det vara bra...närmaste inblandade, inklusive mig själv, fick en liten tår i ögat. Den fula ankungen har faktiskt blivit en svan!
I hoppningen kände man att hon inte riktigt fattade vad jag ville, hon lixom bjöd på hindrena utifrån men tyckte att det var väldigt konstigt att vi skulle hoppa...efter lite tragglande tog vi oss igenom den godkända delen med 5-5, men även där med ord om att hon var utvecklingsbar. Hon har ju faktiskt aldrig hoppat andra hinder än dem på Kundby så jag tyckte att hon var väldigt duktig, inga dumheter - hon förstog bara inte riktigt.. =)
 
Jag är själv nöjd med min insats när jag fick ikryssat "väl gynnat" på visningen på både Robban och Constanzia, då känner man iallafall att man gjord vad man kunnat!  =)
 
Kul att vara tillbaka på Strömsholm också!
 
Några små bilder kommer inom kort!!
 
 
 

Kvalitén

0 Läs mer >>
Herregud i min lilla låda vad dagarna springer iväg - redan torsdag!
 
Det har inte hänt så fruktansvärt mycket i veckan för Nennemans del. I Måndags vilade han helt och jag red lite på Florie istället. I Tisdags så gjorde vi (ännu ett) sista hopp genrep för Rico och Constanzia. Rico var superfin och Constanzia var inte riktigt sig själv, verkar som att stona går in i brunst nu - dålig tajming! Men man får väl stryka medhårs lite extra så ska det nog gå bra =)
 
Igår trimmade jag Nenne lite på banan. Han var riktigt pigg och glad! Fokuserade mycket på att få honom arbeta på framåt i lite högre tempo än vi vanligtvis gör, efter ett tag svarade han riktigt bra på det. Sen tränade vi lite förvänd galopp, i det lätta varvet (vänster) med den svårare galoppen (höger) blev han väldigt fin i andra varvet fick jag jobba på lite mer för att få honom rund och avslappnad, i perioder var han riktigt fin där med. Provade tillochmed på två byten och han svarade iallafall på hjälperna även om det kan förbättras...att det ska vara så himla jobbgt att byta galopp på hjälperna..?
När vi travade av på slutet var han sådär riktigt fin och avslappnad, bra pass med andra ord!
 
 
 

Torsdag

3 Läs mer >>
Efter lite sista minuten ändringar så blev det tävling i Hallstavik istället för Aspvik. Trodde ju att Hallsta skulle ställa in men icke, så då var det ju både närmare och roligare att åka dit =)
 
I 120 var Nenne sådär dum som han kan bli ibland, bara går in i sin bubbla och tänker på annat...det resulterade i att jag blir lite dragande i hopp om att kunna samla ihop honom och ett stopp på hinder nummer två. Efter det blev jag lite arg på honom, red på framåt, och han hoppade resten av banan felfritt. Allt blev lite forcerat men jag koncentrerade mig bara på att få honom runt banan, Jag var grymt besviken efteråt...
 
Bestämde mig för att anmäla honom till 130 och göra det till en riktig skolrunda och bara tänka ett hinder i taget.., inte bromsa honom även om han bli spänd och dum utan rätta allting framåt. När jag red fram honom så galopperade jag på mycket framåt och renodla skänkel hjälperna lite så att han skulle lyssna ordentligt!
 
Sen var det då dags att gå banan, det var många fler knepiga svängar än jag förväntat mig och dessutom hade dem byggt en tre-kombination som jag (av någon anledning) absolut inte förväntat mig. Jag höll på att svimma och fick en hel del dödsångest när jag gick banan (blir det Nangiala eller helvetet??)...tur att jag var första start och hade ridit fram ordentligt innan för benen var sen som spaghetti..!
 
Eftersom det var kort om tid så koncentrerade jag mig på att planera hur jag skulle rida grundomgången, omhoppningen fick bli en bonus.. Det resulterade i en ganska bra felfri grund och ett riv och en volt i omhoppningen.. kom på sent att det var en kort sväng till hindret jag rev, blev en kass väg och fel galopp (han vägrar ju byta ibland..) in till trippelbarren och istället för att lägga en volt där så red jag på och fick lägga volt till nästa hinder som kom var en stor oxer som kom kort efter trippeln.. Alltid lätt att vara efterklok men musten gick som ur mig i omhoppningen och allt jag tänkte på var rid fram fram fram..! =)
Nenne var sådär klockren som han ska vara och var med på noterna och sökte efter alla hinder han kunde tänka sig att vi skulle hoppa, fina hästen!
Så himla skönt att jag kunde vända den där dåliga känslan och göra en bra runda sen!!
Som grädde på moset så kom vi tvåa med våra 11 fel, väldigt få starter och ingen felfri - vinnaren tror jag hade 9 fel.. =)
  
 
Här är filmen,känsliga tittare blundar in til trippeln...!
 
 
 

Dödsångest och lyckor...

3 Läs mer >>
De senaste mornarna har ögonen varit lite extra tunga att slå upp på morgonen och imorse hälsade tydligen huvudvärken på också - inte trevligt!
Jag hatar huvudvärk!
Men en huvudvärkstablett och en kopp kaffe senare så har det lättat litegrann och man kanske kan börja koncentrera sig på jobbet!
 
Annars så gick hoppningen bra igår! Nenne var pigg och glad och överhoppade sig sisådär 50 cm på småhindrena under uppvärmning. Lite olydig var han allt men inte så farligt som jag trodde faktiskt!
 
Kom på att vi kanske borde hoppa en kombination eftersom det har vi inte hoppat sen tävlingen sist. På träning är kombination absolut inget vi har problem med men på tävling när han oftast är lite spändare och överhoppar sig så får vi ofta lite lång inne i kombinationen...Så det är skönt att hoppa igenom och känna att det fortfarande fungerar hemma =)
Avslutade med att höja till 120 och ta den några ggr där. Kan erkänna att efter vårat lilla uppehåll och bara ha hoppat unghästarna så kände man verkligen skillnaden när man sitter upp på en vuxen häst och hindrena höjs, precisionen vart vi skulle hoppa av kändes lite ringrostigt...så Nenne fick hoppa några extra gånger för att hon där uppe skulle få in känslan!
En annan kort undran är varför hindrena alltid känns så himla mycket högre på hemmaplan? Igår kände oxern på 120 som minst 140... Men sen på tävling och träning ser allt så litet ut. Borde det inte vara tvärtom? =)
 
Förövrigt så beställde jag ju hem det där vita schabraket jag visade förut, först fick jag ett mejl att dem var slut men nu hade dom hittat ett och det kom igår. Så nu kommer hästarna vara så himla fina på tävling framöver!!
 
Jag har faktiskt beställt hem en repnosgrimma också, är så himla spänd på att se om det verkligen fungerar..hoppas den kommer snart!
Ett par vita ridbyxor kommer också...usch nu känner jag att jag har shoppat för mycket! =)
 
REPNOSGRIMMA I LÄDER JOHN WHITAKER
 
Ha en bra dag!!

Segt!

0 Läs mer >>
Alltså, visst att jag brukar få lite lätt träningsvärk efter att jag hoppat alla Saras ungdomar men detta tar priset! Jag tror att jag sträckt varenda muskel i kroppen i det första försöket att sitta kvar under min avtrillardag... Är det så här det känns att bli gammal, jag tror att slutet är nära nu..hihi!
 
Igår hade jag ju tänkt att hoppa lite men jag orkade inte bära fram några hinder med min gamla kropp... så jag red ut en sväng i stället. Hujeda mig vilken stark och pigg häst jag hade! Tur att jag inte kände mig lika stel och öm i kroppen väl uppe i sadeln för jag var tvungen att bromsa lite... =)
 
Idag blir det iallafall lite hoppning, får se hur mycket jag orkar bära fram men hoppa ska jag, ska försöka bära fram något som ger lite flyt  - måste ju träna lite eftersom det är tävling på Söndag!
 
Känner mig lite lätt vimsig och osammanhängande för tillfället... återkommer om hur hoppningen gick!
 
Snor en liten bild från Sara på nya hoppstjärnan...
www.saragronvall.se
 

Smidig som ett kylskå...

0 Läs mer >>
Häromdagen så tyckte jag bestämt att vi i stallet skulle ha en Wall of Shame, för "det har alla..." och jag själv låg ganska bra till med bara ett litet streck från årets avramlingar, sji fick jag!!
 
Igår skulle vi alltså hoppa hästarna. Jag ska erkänna att jag redan från början kände mig rätt seg i både kroppen och skallen men det var bara att bita i det sura äpplet och köra igång!
 
Alla hästarna var ganska laddade från början men skötte sig bra. Robert gjorde det han skulle och hoppade super, han vill gärna hoppa av lite stort så jag försökte få honom krypa lite närmre så språngkurvan blir lite mer uppåt än framåt - dock hoppar han fantastiskt bra ändå!
 
Sen kom vi då till Saras tillridningshäst. Han är hoppad rätt mycket trots att han är dressyrhäst och det märks, han tar tag i hindrena och vet vad han ska göra. Detta är dock en ful liten rackare som vet hur man ska få av sin ryttare och har tydligen lyckats allt för många gånger. Så även igår! Jag fick smaka grus två gånger innan jag fick nog och sa till honom på skarpen, sen skötte han sig så bra igen så... =) Idag är tummen lite lätt stukad men det ska nog inte vara någon fara. Men som dagt två till streck till wall of shame - inte bra!
Om jag själv inte varit så seg så hade jag nog besparat mig en avsittning, men sånt är livet - tydligen!
 
Sen kom vi till rallyräkan Constanzia och OJ vad den hästen älskar att hoppa!! Det kanske är den fula ankungen som ska bli min nya hopphäst?!
Hon var rent ut sagt galen, jag fick inte stopp på henne och kunde knappt svänga för att hon bara ville hoppa hoppa hoppa! När vi skulle hoppa oxern med vattenmatta första gången skulle jag bara lägga en volt innan för jag kände att jag inte han bli klar innan hindret (hon låg på rätt rejält) men det gick inte - hon hoppade det i farten på tvären... Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, hihi!
Tur att dem går dressyren först på visningen så hon kanske är lite lagom trött.. =)
 
Sen var det bara Florie och Nenne kvar. Florie är som en dröm att hoppa, mycket motor och sköter mycket av tänkandet själv. Så det är bara att glassa med! Vattenmattan var dock lite scary men hon hoppade den så fint sen ändå =)
 
Nenne fick ett lösgörande dressyrpass, vi jobbar på med passagen eller vad det nu är vi gör - lösgörande är det iallafall och han blir så himla fin efteråt! Idag eller till veckan ska han också få hoppa - måste bara kolla hur tummen mår till eftermiddagen... =p
 
Ha en bra dag allesammans!
Bilderna fungerar tydligen inte nu...
 

Ödets ironi

0 Läs mer >>
Känns som att det var ungefär en vecka sen som det var fredag... Anledningen kan ha varit att jag var med som hästskötare på fälttävlan hela lördagen, upp klockan 5 och hemma igen vid 21 - en lång dag kan man sammanfatta det. Jag var helt slut! Även gårdagen kändes rejält seg, man är inte van att stå och gå så himla mycket... =)
 
Annars så är fälttävlan ett ganska trevligt fenomen. Lite ovant för en annan som är van med hoppning och dressyr att man får entra banorna hur man vill. Mitt under pågående ritt är det helt okej att klampa in på hopp och terräng banan för besiktning... Dock så är vissa terräng hinder väldigt obekvämt stora - jag ser skaderisken i allt när hästarna ska fastna och slå ikull... debutantklassen var alldeles lagom, hihi!
 
Annars så har det inte hänt så mycket. Nenne har fått trimma på banan och i lördags red Sanna och Fredrik honom lite. Han hade tydligen gått himla bra, skönt att han kan sköta sig ibland även med andra! Igår red vi en sväng runt lilla rundan och han var väldigt mjuk och fin =)
 
Idag blir det hoppning för hela gänget. Sista trimmningen inför kvalitén nu, jag börjar bli nervös!!
 
Jag har ju förresten köpt två "gamla" bilder från i våras på tävling som jag glömt visa...bjuder på den ena från Runsten. Se så fin han är!
 

Låång helg!

0 Läs mer >>
Efter att Nenne har varit lite stel och seg i två dagar så tänkte jag att jag skulle trimma lite på banan. Utan större förhoppningar värmde jag upp honom på lina för att sen hoppa upp och rida lite...
Herregud vad fin han var idag! Inte helt liksidig till en början med han kändes riktigt motiverad och att han tyckte att det var kul att arbeta efter två dagar i skogen!
 
Det är så himla kul att leka lite och testa gränser när dem känns sådär, jag gjorde några "arbetspiruetter" som han jobbade på fint med och roligaste är nog att han faktiskt har ett väldigt stort travregister, rida på fram och ta tillbaka. Testa till och med att trampa honom lite och han har nog aldrig gjort det så himla bra! Så himla kul! Undrar hur länge man ska få vara bortskämd med att ens gammelhäst är såhär fin?
 
Sen passade jag på att frisera honom lite och pyssla lite extra, nu ser han inte lika mycket ut som en vildhäst längre.. =)
 
 

Värsta dressyrhästen!

1 Läs mer >>
Läste precis ett mejl om att det inte kommer bli några regelbundna John träningar i höst...så himla tråkigt!!
Man kan ju alltid åka dit men ibland är det ganska skönt att bara åka en kväll och träna - inget dags projekt lixom.. varannan vecka har dessutom varit väldigt lagom för mig och Nenne!
Som sagt jätte tråkigt men det blir nog bra ändå - det löser sig sa han som sket i vasken ;)
 
På tal om träning skulle jag väldigt gärna vilja vara med på Arnold träningen den 14:e som är på gräs, men sist när hovslagaren var ut så hade han bara skor utan broddhål.. Eftersom jag var lite desperat att han skulle bli skodd så var det bara att acceptera läget. Att det alltid ska vara något när han ska komma hit och ha träning..
 
Annars så rullar det på fint! Igår tänkte jag rida ut en sväng, men redan innan vi hade kommit in till skogspartiet så höll vi på att bli uppätna av knott och mygg, så vi vände och red lite på ridbanan istället...
Det mest oseriösa passet genom tiderna, han kändes lite trött och loj så jag tänkte att jag skulle "busa upp" honom lite men det gick sådär. Nenne är inte direkt den som busar..släpper man honom lös i ridhuset så går han efter en eller stannar på mitten - varför röja runt lixom? Är han riktigt glad så ruskar han lite på huvudet, hihi! I hagen därimot kan man röja med polarna!
Efter en liten stund travade jag iallafall några varv och gick in och strechade gammelman lite.. =)
 
Idag hoppas jag på att knott och mygg är borta så vi kan rida ut och busa!
 
 
Bye bye!
 
 
 

Men nej!

0 Läs mer >>
Godmorgon!
 
Igår blev det som sagt ännu mera hoppning. Tanken var att ställa upp ett räcke, 17,5 meter till oxer, 17,5 meter till räcke men jag insåg att banan inte var tillräckligt stor så det fick bli 15 meter till andra räcket istället.. =)
Oxern i mitten gjorde jag paralell och ganska bred redan från början för att Nenne skulle få öva på att öppna upp lite bak. Hans sämsta egenskap är att han ibland kniper i bak istället för att öppna upp, det har blivit mycket bättre sen han har lärt sig att slappna av men öva lite extra kan inte vara helt fel... =)
 
Överlag så skötte han sig jättebra, ryttaren gjorde några få missat men skötte sig ganska bra hon med. Avslutade med att höja upp oxern till runt 120 - 130 (måste nog skaffa en mätpinne..) för att få upp lite höjd, han gjorde det kanon!
Jag måste säga att eftersom jag varit inne hela dagen så missbedömde jag värmen lite, det är ju inte så jättevarmt tänkte jag men sen kom solen fram igen...ganska varmt! Nenne (och jag) blir rätt tagen av värmen och stackarn var helt genomvarm när vi var klara - tur att vi har spolspilta så vi kunde svalka oss lite! Likaväl som det är bra att träna i regn så måste man ju tyvärr ut i jättevärmen ibland.. =)
 
 
Idag tar vi en tur i skogen igen eller kanske longerar lite, den som lever får se!

Mera hoppning