1 Läs mer >>

Halloj

Måste börja med att inleda med att herregud vad min häst har skavsår överallt, vad ska man göra åt det?!?
Han har skav på bogen från täcket, på halsen från tyglarna, på magen från mina vader och från sadelgjorden... Jag blir alldeles galen, det är ju inte så att han har grejer som sitter dåligt!
Det är alltså inga "riktiga" skav så det är sår, utan allt hår är bortnött på dem platserna..

För skavet på bogen försöker jag byta täcken lite nu och då, problemet är bara att jag bara har två tjocka innetäcken, så nu får han stå med två mindre tjocka istället. Och sen öser jag på pälsglans så att friktionen inte ska bli så stor mellan täcket och pälsen. Har för mig att jag provat en såndär bogskavgrej en gång i tiden och att det inte fungerade, men kanske värt att prova igen. 
Samma med sadelgjorden, försöker rida lite varierat med magplattan och vanliga gjorden, där kan man ju inte direkt ha pälsglans, kan bli lite väl halt då kanske.. =)
Tyglarna och mina skänklar kan jag ju inte göra så mycket åt, jag rider oftast med riktiga läderchaps eller om det är kallt termobyxor, variation där också alltså..

Tips mottages tacksamt om hur man motverkar allt skav!

Mycket om skav men jag börjar bli smått desperat, kan ju inte vara så trevligt för honom + att han ser ju hemsk ut!! =)



Igår vart det ett lättare pass på ridbanan i kylan. Jag bestämde mig ganska fort för att barbacka var nog det bästa alternativet en kväll som igår. Så på med massa täcket och kläder och bara rida lite lösgörande. Mycket trav där jag hela tiden försöker få honom lång och låg!

Idag blir det nog tyvärr ett liknande pass, men på Onsdag är det träning igen!!
Längtar till nästa veckan när bilen är lagad igen =)

Skavsår

0 Läs mer >>

Här kommer filmerna, enjoy!

Första filmen ser man att han är lite stark men ändå okej.
Andra filmen blir han lite hetare och mer "av och på" och är mest irriterad på att piloten inte bara kan hänga med och göra som han vill..typiskt är då att han alltid ska landa i fel galopp och helst inte byta =)
Tredje filmen reder vi ut det ganska bra.

Alla hästar är olika och Nenne är typiskt en sådan häst där känslan ibland (oftast) inte alls stämmer överens med hur det ser ut. Allt han gör känns 1000 gr mer än vad det ser ut på filmen... Så himla bra och nyttigt att Åsa är med och filmar ibland! Tusen tack för det!!
Finns lite att jobba på men jag tycker att vi är på rätt väg, inte heller är det att rekommendera att hoppträna efter 1 veckas "hemmaridning" på snöig ridbana =) 
Kram

Filmer

0 Läs mer >>

Halloj!

Igår var det som bekant hoppträning.
Träningen i sig, dvs tränare och övningar var bra, jag är dock inte helt nöjd med Nennes och min insatts. Inte missnöjd men ändå inte nöjd.. =)
Nenne var, inte helt oväntat, pigg och tillochmed lite het, numera när han inte blir så stark längre så blir han lite mer åt det heta hållet (syns inte så mycket men känslan blir så..). Jag får inte någon riktig bjudning, antingen galopperar han lite bakom handen eller så ligger han på lite för mycket. Jag börjar då såklart med min gamla ovana att bromsa för mycket..det sitter lixom i ryggmärgen från förr att när han drar på så kommer jag inte få stopp och så börjar jag bromsa direkt i landningen istället för att rida fram, hitta galoppen och reda ut de på vägen. Dock måste jag säga att jag var mycket snabbare än tidigare på att lätta och rida på fram igen, nöjd Angelica!

Det var mycket lydnadsövningar, trava bommar och travhoppa en studsserie för att sen rida på en oxer ur en klurig sväng. Nennes absoluta hatövningar är rena lydnadsövningar...det känns som att han blir som ett litet barn och ska göra precis tvärtemot det man ber om! Men jag tycker att han kämpade på fint, i grund och botten så älskar han ju att arbeta - men helst vill han vara med och bestämma lite.. =)

Snälla Åsa var med och filmade, så jag jag lägga upp två ganska tydliga exempel på hur det ser ut när jag låter honom vara och när vi kämpar emot varandra för mycket.. Men det får bli senare, hinner inte nu.



Nu blir det ridning hemma i två dagar (bilen ska fixas till helgen) och på Onsdag blir det träning igen, längtar redan!

Have a nica day!

Hoppträning

0 Läs mer >>
Hej hopp!
Ingen sovmorgon blev det inte...istället så försov jag mig! En födelsedagsmiddag hos mormor blev istället en födelsedagslunch, upp tidigt och hinna rida innan det bar av till Högdalen!
I dag blev det en tur ut i skogen så Nenne fick springa av sig efter denna lugna vecka. Kanske inte optimalt dagen innan träning men eftersom bilen fortfarande är paj så kan jag ju inte åka till ridhuset...imorgon får jag iaf låna Johans föräldrars bil!
Igår vart det vila för Nenne, jag hade helt enkelt ingen motivation till att harva runt på ridbanan. Kan bli lite lätt träligt att jogga runt där tre dagar i rad, kändes som att det varken skulle göra till eller från... :)
Imorgon blir det hoppträning och jag är taggad!
Förresten så har jag anmält oss till årets första tävling, blir 110 och 120 i Hamre. Sen har jag lovat mig själv att inte harva 110 mer..men känns skönt att starta med som första klass i år! Hade gärna åkt till Lurbo helgen innan också men tyvärr är jag borta den helgen. Ska på kryssning och det kan ju också bli trevligt :)
Nu ska jag äta lite middag!

Lördag

1 Läs mer >>

Herregud vad denna vecka har varit seg. Jag har verkligen fått kämpa för att gå upp på morgonen!
Förhoppningsvis blir det lite sovmorgon imorgon för på söndag har jag utsläppet i stallet =)

Igår blev det som sagt ett liknande pass på ridbanan som i Onsdags. Nenne hittade den nya fina formen bättre och kunde då också börja arbeta emot lite... Men överlag var han super!

Idag skulle jag vilja åka till ridhuset, men tyvärr får det nog blir ett lättare pass på banan igen eftersom jag var och besiktigade bilen häromdagen och en fjäder fram är trasig = inge bra att koppla på transporten.
Jag bönar och ber till övre makter att den hinner bli lagad till på Onsdag när vi ska på hoppträning!!!
På söndag ska jag ju ner till ridklubben och hoppträna också..får se vad jag hittar på då för att ta mig ner dit.

Från en sak till en annan - varför hamnar alltid mina mobilbilder på sniskan?? Hur jag än gör så är dem snea..men vad gör det om 100 år?
Alla ser väl ändå hur söt lilla Robert är! Eller lilla och lilla han har faktiskt har växt om Nenne nu, eller det har nog alla Saras unghästar förutom lilla ponny-Lucy!
Nenneman är inte så stor han med sina ynka 163 cm..

Mycket svammel nu, bäst att jag slutar!



Kram

Äntligen fredag!

0 Läs mer >>

Finast i stallet, eft...

0 Läs mer >>

Såhär innan tävlingssäsogen så blir ju "vill ha begäret" alltid lite större än vanligt...
Jag brukar vara ganska duktig på att stoppa mig själv men i år är det faktiskt en del saker som skulle behöva bytas ut...
Det mest nödvändiga är;
Ridbyxor
Träns
Benskydd
Kavaj

Oftast när jag köper grejer så försöker jag köpa så stilrena saker som möjligt, dels för att dem aldrig riktigt går ur tiden - de blir tvärtom bara snyggare när det är lite slitet, och dels för att man ofta fort tröttnar på flashiga modegrejer oavsett hur snyggt man tyckte att det var när man köpte det..

Mina vita ridbyxor är verkligen slitna och behöver uppdateras snarast möjligt, som tur är fick jag ett presentkort på Hästbiten inne i stan. Det räcker nog till ett par ridbyxor och förhoppningsvis en tävlingsskjorta också.. =)

Något som också känns som en ganska nödvändig uppdatering är tränset, just nu har jag samma träns hela tiden men skulle vilja ha något lite finare till tävling. Träns gör en sån himla skillnad på hur hästens huvud ser ut, med olika breda nosgrimmor mm. Själv gillar jag smala remmar, hoppryttare som man är, och inte för mycket vita sömmar. Har blivit lite av en sucker för repnosgrimmor, tycker det är himla snyggt!

Xtreme Horse makeover i Lerum erbjuder makeover för hästar samt säljer hästprodukter och hästvårdsprodukter
http://www.xtremehorsemakeover.com/prod_trans.html#rundsytt
I vanliga fall är jag inget fan av rundsytt, men detta är ju toksnyggt! Går lös på 2400 kr... Men jag fyller ju år i april =) Själv har jag inte råd..


Helst skulle jag vilja ha ett par bruna läderskydd, dock svårt att få tag på utan mässingspännen. Och är spännena rätt färg så är det oftast inte bakskydden som faller i smaken. Vi får se vad jag hittar för variant som passar fröken petig!

Och så var det ju Kavajen, min kavaj som jag har vet jag inte riktigt hur gammal den är. En Cavallo som jag köpte begagnad, känns som att den är lika gammal som jorden itself... En ny behövs. Får se om det blir i år, eller om det får bli nästa. Plånboken är ju inte direkt gjord av pengar.

Sist men absolut inte minst, viktigare än ridbyxorna kanske, så måste transporten in på service innan tävlingssäsongen drar igång!

Mycket pengar blir det som ska spenderas, får se vad plånboken säger, och ändå är dethär bara saker som känns mest nödvändiga. Listan kan göras väldigt mycket längre =)

Kram

Vill ha begär

0 Läs mer >>

Halloj!

Igår när jag kom till stallet så hade jag tänkt longera lite, men eftersom jag inte har någon egen longeringsgjord och gummisnodd (har lixom aldrig blivit att jag köpt eget) så hittade jag ingen att låna. Kom på att den jag brukar "sno" av har visst flyttat sina grejer, undrar vem det kan vara... Åsa kanske? =)

I vilket fall som helst så fick jag lägga på sadeln och sitta upp. Dagens fokus var bara att han skulle få jogga lite och mjuka upp alla gamla stela muskler. Så lite volter som möjligt utan mest trava på kvartslinjerna och hålla honom rak och ha ett jämnt stöd på bägge tyglarna.
Döm av min förvåning när han redan de första travstegen hade hittat en helt ny nivå av lång och låg, till en början var det lite knackigt och det kändes som att han inte riktigt förstog själv vad som hänt.. Jag försökte bara stötta och hjälpa till att hålla takten tills han hittade den själv. Det tog ett tag, så det blev mycket "minitrav", men efter ett tag hittade han det mer och mer, duktig pålle och väldigt stärkande arbete för honom. Det kändes verkligen att han fick ta i!
Idag tänkte jag fortsätta i samma spår och om han känns fin så ska jag även försöka sätta lite mera tryck i traven, han ska fortfarande vara låång och lååg =)

Så himla skönt när man kan jogga dem lite på banan och slipper åka till ridhuset för vanligt "vardagsarbete", dock hade ett par snösulor till Nenne suttit fint nu..men om snön håller i sig får vi ta det till nästa gång!


Jag har ju också så gott som lovat att ställa upp i klubbens lokala dressyrtävling senare i vår...man har ju några svaga ögonblick i livet ibland där man råkar lova saker, hihi! Men det ska faktiskt bli roligt! =)

Kram

Lång och låg

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Nu har det visst bestämt sig för att bli vinter på riktigt, jag var lite optimistiskt ett tag och tänkte att snön skulle försvinna igen, men icke. Dock är det trevligt att det blir lite ljusare ute + att banan faktiskt går att använda till lättare motionspass.

I Måndags blev det ett pass i ridhuset igen (för februari månad blir det nog ridhuskort..), det kändes att Nenne var lite matt i kroppen efter Söndagens röj ute i skogen.
När Nenne är lite trött brukar det väldigt ofta resultera i att han är tittig och spänd..ena hörnet var sååå himla farligt! Men efter att jag lessnat på att han knappt kunde springa på den delen av volten och sagt åt honom så blev han riktigt fin och avslappnad på slutet.

Igår fick det lilla djuret välförtjänt vila. Jag skulle ha gått på gymmet, men efter diverse motgångar under dagen så fick jag inte middag förrän halv 9 och kände inte för att gå ut igen.. Istället blev det 25 minuter på löpbandet hemma, eller ja löpband och löpband det är ett gåband som man kan jogga på. Men bättre än inget!

Idag blir det lättare ridning alt. longering på ridbanan.


Från tidigare vinter i Norrland..

Ha en bra dag allesammans!
Kram

Vinter på riktigt..

1 Läs mer >>

....och det gör jag också, har egentligen ingen bortförklaring denna gång förutom att jag legat för mycket på latsidan!

Senast jag skrev så var det ju hoppträning i sikte. Nenne skötte sig kalas, vi började lite vingligt men sen avancerade vi bara uppåt, hihi. Känslan var jättebra och tränaren lät nöjd. Kan inte bli annat än bra tror jag!
Vi började med att trava bommar för att sedan börja hoppa lite linjer och sen blev det en ganska lång bana som vi fick hoppa 2 ggr. Blev inga höjder utan mer bara träna på flytet.
Här kommer ett litet filmklipp på banhoppningen. Det enda vi fick kritik för var att jag inte sa till honom när han stannade... men jag tyckte att jag red så illa mot det hindret, fick inte igenom förhållningen och hamnade i "dragläge". John tyckte därimot att om jag rider bra och stöttar Nenne hela vägen så kan väl han ställa upp när jag gör lite fel, särskilt när hindret är knappt 1 meter - sant..! =)


Torsdag blev det vila och Fredag skrittade vi lite på ridbanan och gjorde lösgörande övningar.
I Lördags kom vi efter en minst sagt halkig start till ridhuset...kom knappt upp för den lilla backen på gårdsplanen, men jag gled ner, backade lite till och tog sats och så gick det bra. På hemvägen var jag förbered och tog mycket fart upp..tur att Nenne är snäll att köra!
Nenne var hur som haver jättefin att rida. Passade på att göra rejäla tempoväxlingar framåt på långsidorna och ta tillbaka mot kortsidorna och "busa" lite. Blev även en del lösgörande skänkelvikningar. Han lyssnade fint!

Igår blev det en härlig uteritt i snön med Sara och Cornelia. Vi lyckades precis matcha in den lilla stunden innan snöstormen när det var sol! Jättekul att galoppera i snön tyckte både vi och hästarna!!

Idag har jag inte riktigt bestämt hur planen ser ut, den som lever får se!

Kram

Skämmes borde jag gör...

0 Läs mer >>

Bilderna på sniskan.....

0 Läs mer >>

Godmorgon!

Så var det Onsdag igen, imorgon är det Torsdag och veckan är snart slut... så har det iallafall känts den senaste tiden. Helg tackar man ju inte nej till iallafall =)

Har inte hänt så jättemycket de senaste dagarna.
I Lördags fick Nenne hoppa lite och även fast han inte kändes lika liksidig och fin som han har gjort den senaste tiden så var han väldigt duktig.
Vi gjorde "favorit övningen" med två hinder efter varandra (dagen till ära 21 meter emellan) och han hoppade faktiskt båda ganska lungt och sansat, även fast det blev lite vilt emellanåt så lyssnade han! Vi kunde variera mellan 5 och 7 galoppsprång.
Eftersom han inte var helt liksidig så fick vi tjaffsa lite om att man faktiskt kan landa i vänstergaloppen, men det löste sig relativt snabbt!

I Söndags hade jag utsläpp och efter det blev det uteritt, trots ett lite halt underlag så gick det ganska bra. Vågade dock inte galoppera så mycket men det var väldigt skönt att få slippa 4 väggar och bara komma ut o strosa lite. Pigg o glad häst!
Sen blev det att slänga i sig lite lunch (hos svärmor eftersom jag låst ut mig själv..klantskalleangelica..) och åka och titta när Åsa hoppade sin nya medryttarhäst Naomi. Jag hjälpte till litegrann och det är alltid lika kul och nyttigt att hjälpa andra. På nått sätt så påminns man själv om vad man ska tänkte på och öva på när man själv sitter i sadeln.. =)

I måndags blev det vila för Nennemans del och 60 - års middag i Uppsala för min del. Kul att komma bort och göra lite annat =)

Igår trimmade vi lite inför träningen idag. Nenne känns fortfarande inte lika fin i kroppen som tidigare, lätt att bli kräsen när han har varit så fin den senaste tiden... Men han kämpade på bra ändå och skötte sig fint! Fokus låg bara på att få honom lösgjord.

Idag blir det hoppträning för hela slanten, kul!!


Ha en bra dag!

Onsdag

1 Läs mer >>

Halloj!

Jag bara undrar vad som hände?? Från knappt en kommentar i månaden till 11 på ett inlägg och inte en enda verkar vara en hästblogg..Missförstå mig inte nu, det är himla trevlig med fler läsare!! Men lite misstänksam blir man ju...hur i hela världen hittade alla hit?!? =)

Igår vart det iallafall ingen ridning. Vädrets makter satte stopp för det, mycket irriterande som man frågar mig. Jag brukar kunna ge mig ut i de flesta väder men igår gick det varken att rida någonstans eller ta bil o transport utan att riskera livhanken - och den vill vi ju ha kvar ett tag till!
Pigg häst fick vila o bli ännu piggare.

Istället försöker jag satsa på att åka till ridhuset i em och hoppa lite. Håller alla tummar och tår för att det inte är allt för många där (typ ingen..) så att jag kan ställa upp ett hinder eller två..!

Nu ska jag försöka mig på att städa lite här hemma...

Have a nice day!

Vad hände?

11 Läs mer >>

Häst som inte vill va...

1 Läs mer >>

Det här måste vara den konstigaste vintern jag varit med om...och för tillfället känner jag mig inte helt nöjd med regnet vi har haft som frusit till en riktig isbana. Man kan inte gå någonstans utan att halka omkring som en spottloska..

Igår tog vi iallafall modet till oss att köra ner till ridhuset trots att det var glashalt ute, gick nog inte fortare än 60 på raksträckan. Som tur är så är det ju nära och det gick galant att ta sig både dit o hem.
Nenne fortsätter att briljera och blir mer och mer stadig i att gå i den fina form han hittat. Så himla roligt - jag är som på små rosa moln efter varje ridpass!
Nu till helgen måste vi hoppa några språng innan det är dags att träna på Onsdag (wiee!!)

Idag känner jag mig en aning mosig efter att ha kommit hem sent nästan alla kvällar i veckan och har inte gått och lagt förrän halv 12 -12...känner mig inte helt peppad på att åka till ridhuset ännu en kväll men det finns inte så mycket till val - bara att bita i det sura äpplet o trampa på! Imorgon blir det förhoppningsvis lite sovmorgon iallafall!

Ha en bra dag allesammans =)

Isgata

0 Läs mer >>

Ja herregud säger jag bara igår fick min stackars transport verkligen stryk..!
Min lilla häst är ju som bekant inte direkt den som står och väntar, särskilt inte inne i transporten...Där kan det bli ett jäkla liv.

Igår var vi ju som sagt ner till Distriktaren på Drop in tid för vaccinering, det var några före mig men det gick hyffsat fort - tills typ dem 2 innan mig. Totalt blev det en väntan i ca 30-40 min.. =/ Varje gång han hörde att det gick någon i närheten av transporten så började den hoppa upp o ner.. Jag försökte smyga mig därifrån så gott det gick i väntan på min tur, blir oftast bara värre om han ser eller hör mig..
Själva vaccineringen gick på 2 minuter och hemfärden tog 5 minuter, jag hatar att vänta lika mycket som min häst och särskilt irriterande är det att vänta så länge när jag vet att mitt ärende bara tar några minuter. Men nu är det iaf gjort och jag lyckades komma ihåg vaccinationen även i år, lite stolt över sig är man ju, hihi!

Själv lyckades jag ta mig ner till gymmet och träna lite, ibland lyckas man! Idag har jag träningsvärk... =)

Idag blir det vilodag för Nenne, dels för vaccineringen och dels för att ridhuset är upptaget på Onsdags kvällar och jag misstänker att ridbanan fortfarande är stenhård. Dock hade lite longering eller jogging varit på sin plats eftersom han är tokpigg..

Vaccinering